Na zimní údržbu moc peněz nezbývá

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Nová zima ještě ani nezačala a už je jisté, že peněz na zimní údržbu v listopadu a prosinci moc nezbývá.  Na sníh bohaté měsíce leden a únor letošního roku vyčerpaly z městského rozpočtu téměř 1,8 milionu korun, tady celoroční částku plánovanou na zimní úklid komunikací a chodníků.

„Zimní údržba bude v případě potřeby prováděna do konce roku ve stejném rozsahu jako minulou zimu. V rozpočtu zůstalo něco málo peněz z letní údržby komunikací, ty budou převedeny do rozpočtu zimní údržby. Jinak další možné náklady na úklid chodníků a komunikací budou technickým službám hrazeny podle skutečných nákladů,“ řekl místostarosta města Ing. Miroslav Hölzel.

Rozsah, způsob a časové lhůty pro zajištění  sjízdnosti a schůdnosti městských komunikací a chodníků se oproti minulé zimě nijak neliší. Sedlčanské technické služby ve městě a přilehlých osadách budou provádět zimní údržbu podle kategorizací jednotlivých komunikací a chodníků.

„Loňská kategorizace nám, a doufám, že i chodcům a řidičům vyhovovala. Na radnici se obrátili pouze tři občané, kteří požadovali náhrady za úrazy způsobené na městských chodnících. Odškodnění vyřizovala pojišťovna, finanční náklady za odškodnění se pohybovaly v jednotkách tisíců korun,“ dodal místostarosta města.

Do první kategorie úklidu jsou zařazeny nejdůležitějších komunikací a chodníků ve městě, ty musí být uklizeny ve čtyřhodinové lhůtě. Schůdnost chodníků bude v některých případech zajištěna tak, aby alespoň byl uklizen chodník na jedná straně ulice. Dvanáctihodinová lhůta k úklidu byla pro Sedlčanské technické služby stanovena na méně frekventovaných komunikacích a chodnících s tím, že v této lhůtě uklidí i zbytek chodníků u ulic zařazených do první kategorie.

Ve třetím pořadí důležitosti úklidu jsou zařazeny všechny ostatní chodníky především v okrajových částech města, které by měly být uklizeny nejdéle do 48 hodin. Ale letos město nepočítá s tím, že by některé chodníky označila jako neudržované. To se však netýká třech účelových komunikací spojujících malé osady mezi sebou a dosažitelné jinými udržovanými silnicemi. Řidiči před vjezdem na tyto komunikace bude na nesjízdnost upozorňovat tabulky se sdělením, že komunikace není v zimním období udržována.