Chudý rozpočet čeká na schválení, rada vymýšlí co prodat a kde ušetřit

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Městskou radou navrhovaný rozpočet na letošní rok by měl být opět vyrovnaný. Návrh rozpočtu prozatím počítá s částkou 179 milionů Kč jak na straně příjmů, tak na straně výdajů. Oproti roku 2009 je rozpočet o 37 milionů Kč nižší, důvodem je především loni potvrzené výrazné snížení daňových příjmů do městské kasy. Optimistická verze daňových příjmů počítá v navrhovaném rozpočtu pro letošní rok s částkou 63 milionů Kč.

„V městské  radě řešíme definitivní podobu rozpočtu a uvažujeme, čemu letos dáme přednost. Pro letošní rok nepočítáme ve městě s žádnou větší investiční akcí. Problémy nám nevznikají jenom nižší daňovou výtěžností, ale nižší budou i  příjmy od státu na výkon státní správy. Tady počítáme s necelými dvaceti miliony, přičemž  naše loňské výdaje na výkon státní správy činily o čtyři miliony víc,“ uvedl místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel.

Radnice se snaží získávat peníze do rozpočtu mnoha způsoby, čtyři miliony korun hodlají radní získat prodejem některých obecních nemovitostí, 400 tisíc prodejem dřeva vykácením obecního lesa. Přes osm milionů korun počítá město získat z místních a správních poplatků. Letošní zvýšení nájemného v obecních bytech pomůže  městskému  rozpočtu dalšími osmnácti miliony.

Ve výdajové části uvažuje rozpočet na rok 2010 s čtyřmi miliony korun na opravy a údržbu komunikací ve městě a osadách, městská policie včetně kamerového a varovného systému odčerpá z rozpočtu dalších pět milionů.  Další, více jak dva miliony korun chtějí radní utratit za vyhotovení projektové dokumentace na investiční akce, o jejichž případné realizaci nebudou už rozhodovat oni, ale až nově zvolené zastupitelstvo.

Přesto ani letos, v době pokračující finanční krize,  nebudou obyvatelé Sedlčan ochuzeni o slavnosti Rosa a tištěný radniční zpravodaj, dohromady za 660 tisíc korun. Definitivní podobu rozpočtu by měli schvalovat zastupitelé na veřejném zasedání v pondělí 8. března.

  Další etapa prací v Nádražní ulici se dotkne úseku mezi náměstím TGM a budovou pošty

Související články:
4. 2. 2010 Čtyři týdny lednové zimy připravily městskou kasu o 800…
25. 1. 2010 Radnice musela kvůli ufinancování loňského rozpočtu…
29. 12. 2009 Voda a odvoz komunálního odpadu znovu v Sedlčanech podraží
20. 10. 2009 Desítky hracích automatů vydělávají peníze nejen…
28. 9. 2009 Kdo by si koupil Radnici?
24. 9. 2009 Sedlčanská radnice od ledna zvýší nájemné v městských bytech
1. 7. 2009 Sedlčany nejsou místem pro byznys, potvrdily to výsledky soutěže
18. 6. 2009 Slavnosti Rosa mají s původní oslavou společný jen název