Upozornění: Tento příspěvek byl naposledy aktualizován před více jak jedním rokem. Proto může být jeho obsah zastaralý či nemusí vůbec odpovídat aktuálnímu stavu.
Berte to laskavě na vědomí při jeho čtení!


Martin Macík předvedl v sedmé etapě excelentní výkon, dojel na 3. místě!

DAKAR 2010 – Posádka liazky Martina Macíka s navigátorem Josefem Kalinou a mechanikem Janem Bervicem má šťastně a úspěšně za sebou nejdelší speciálku celé rally. Na 600 kilometrů dlouhou rychlostní zkoušku Macík odstartoval ve 13:36 hod. našeho času a etapu posádka dokončila po osmi a půl hodinách na vynikajícím třetím místě. Etapové třetí místo vyneslo zároveň Martina Macíka v průběžném pořadí na čtvrtou příčku.

Nejdelší speciálka celé rally Iquique – Antofagasta byla zároveň i tou nejrozmanitější. Na trati se vystřídaly snad všechny povrchy od písku a dun, přes jemný štěrkopísek až po dlouhé sjezdy a výjezdy v kamenitých úsecích. Zajímavostí etapy byl i padesát kilometrů dlouhý asfaltový úsek, po němž se závodníci vyhýbali přírodní rezervaci.

Macík odstartoval s rozvahou a na první (64 km) i druhé kontrole (79 km) byl klasifikován jako osmý. Na dalších dvou kontrolách se objevil už na sedmém místě, na 355. kilometru už figuroval na místě třetím, které si po souboji s vozy Ginaf nakonec udržel až do cíle 7. etapy. Dnes čeká na soutěžící volný den, zítra 8. etapa z Antofagasta do Copiapó s gigantickými dunami severně od cílového místa.


Výsledky 7. etapy – kamiony:

1. Chagin (RUS), Savostin (RUS), Nikolaev (RUS) Kamaz 06:50:20 00:00:00
2. Kabirov (RUS), Belyaev (RUS), Mokeev (RUS) Kamaz 07:15:55 +00:25:35
3. Macik (CZE), Kalina (CZE), Bervic (CZE) Liaz 08:29:42 +01:39:22
4. Van Vliet (NLD), Vaanholt (NLD), Van Veenendaal (NLD) Ginaf 08:30:40 +01:40:20
5. Van Ginkel (NLD), De Rooij (NLD), Tijsterman (NLD) Ginaf 08:34:49 +01:44:29

Celkové výsledky po 7.etapě – kamiony:

1. Chagin (RUS), Savostin (RUS), Nikolaev (RUS) Kamaz 30:06:14 00:00:00
2. Kabirov (RUS), Belyaev (RUS), Mokeev (RUS) Kamaz 31:10:00 +01:03:46
3. Van Vliet (NLD), Vaanholt (NLD), Van Veenendaal (NLD) Ginaf 35:53:14 +05:47:00
4. Macik (CZE), Kalina (CZE), Bervic (CZE) Liaz 37:10:33 +07:04:19
5. Elfrink (NLD), Bruynkens (BEL) Mercedes 38:10:28 +08:04:14

Související články:
8. 1. 2010 Liaz Martina Macíka jako jediný mezi českými kamiony znovu bodoval
7. 1. 2010 Vozy Kamaz ovládly 5. etapu Dakaru, Macík dojel na sedmém místě
6. 1. 2010 Macík s Liazem ve 4. etapě zabojoval, rychlejší byly jen ruské vozy Kamaz
5. 1. 2010 Macík třetí etapu dojel na 11. místě, celkově klesl v pořadí o jednu příčku
4. 1. 20010 Martin Macík skončil v druhé etapě desátý, celkově je na šestém místě
3. 1. 2010 Martin Macík dojel v 1. etapě závodu Dakar 2010 na pátém místě
16. 12. 2009 Martin Macík ani letos nebude chybět na startu závodu Dakar 2010