Macík třetí etapu dojel na 11. místě, celkově klesl v pořadí o jednu příčku

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

BUENOS AIRES – Třetí etapa závodu Dakar 2010 zavedla závodníky poprvé do písečných dun dlouhých až 30 kilometrů. Přestože etapa La Rioja – Fiambala byla dlouhá „jen“ 441 kilometrů dal všem závodníkům pořádně zabrat. Nejtěžší byla samozřejmě 182 kilometrů dlouhá speciálka. K tomu se přidaly i vysoké teploty přesahující ve stínu 40 stupňů Celsia a úzké kamenité cesty v nadmořské výšce téměř dvou tisíc metrů.

Kamion Martina Macíka měl při speciálce jednu chvíli hodně blízko k tomu, aby skončil po pádu hluboko ve strži. Nakonec jen díky nezměrnému ručnímu úsilí celého týmu se tak nestalo. K tomu se přidaly dva defekty pneumatik a ztráta tím pádem v rychlostní zkoušce na vítěze narostla na víc jak dvě hodiny (2:05:51 hod.).

Etapu opět suverénně vyhrál v kategorii kamionů Rus Čagin, kdy 182 kilometrů ujel za 03:26:53 hod. Záda mu kryl druhý kamion Kamaz pilotovaný Kabirovem. Stejné pořadí je i v celkové klasifikaci kamionů, přičemž na třetím místě je Tatra řízená Brazilcem  De Atavedo s českým mechanikem Martincem. Před Macíka se posunul kamion Mercedes Holanďana Elfrinka. Včera se potvrdilo to, co se očekávalo už den před tím – Alois Loprais pomýšlející na nejvyšší příčky s Tatrou odstoupil.

Dnes čeká všechny závodníky 394 kilometrů dlouhý přejezd horského pásma v nadmořské výšce nad 4000 metrů do Chile a poté 203 kilometrů ostré rychlostní zkoušky. Přičemž start zkoušky bude v nadmořské výšce nad 3 tisíce metrů na úzkých kamenitých cestách a poté bude následovat šotolinový sjezd z hor do nadmořské výšky 500 metrů.