Prodejce na trzích čekají nová pravidla

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Mezi lidmi oblíbené farmářské trhy vstupují letos do svého druhého roku. Do Sedlčan tradice farmářských trhů ještě nedorazila, nejbližší trhy začaly v sobotu 9. dubna v Dobříši, další se budou konat už tuto sobotu v Benešova. Přesto některým prodejcům na těchto trzích, a to nejenom těch farmářských, nastanou problémy. Státní veterinární správa ČR vydala poměrně přísná pravidla k prodeji potravin živočišného původu, vajec, drůbežího a králičího masa nebo medu.

„Probíhá-li prodej na schválených trzích a tržištích, vykonávají zde dozor inspektoři místně příslušných krajských veterinárních správ,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Veterinární pokyny, takzvané Desatero zásad prodeje, by mělo sloužit k informovanosti nejen organizátorům trhů, ale také hospodářům, farmářům i zákazníkům všech trhů v republice.

Největší problémy nastanou asi chovatelům a prodejcům drůbežího a králičího masa, které musí být na trzích uloženo při teplotě maximálně 4 °C a musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinární vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“. Stejně tak je podle veterinární správy nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené (kromě drůbeže a králíků) v hospodářství a výrobky z tohoto masa.

„Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen teplotu kontrolovat: 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře, 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře, 3 °C pro vnitřnosti, 5 – 18 °C pro vejce, 4 – 8 °C pro mléčné výrobky, 0 °C pro čerstvé chlazené ryby. Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem,“ uvádí desatero veterinární správy.

Vejce musí být čerstvá, prosvícená a označená, prodejce musí u nich uvádět jméno a adresu chovatele, to se týká i včelích produktů. Z pultů na trzích musí definitivně zmizet označení „domácí“ v názvu potraviny – je to podle nařízení veterinární správy nepřípustné. Potraviny musí být po celou dobu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek. Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou.