Zima se blíží, je váš komín v pořádku?

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – S přicházejícím chladnějším počasím začíná i topná sezona, je proto nejvyšší čas myslet i na svůj komín. Už čtyři roky platí nařízení, podle kterého musí komíny minimálně jednou za rok projít technickou kontrolou. Nařízení platí pro domácnosti v rodinných a bytových domech i pro chatové objekty a chalupy, kde se topí tuhými palivy a zemním plynem. Kdo tak ještě neučinil, má nejvyšší čas si objednat kvalifikovaného kominíka.

Majitelé nemovitostí by neměli toto nařízení podceňovat. V případě požáru zapřičiněného špatným stavem komínu hrozí totiž majitelům až 25 tisíc korun pokuty. Pojišťovny při odškodňování klientů vycházejí z našich vyšetřovacích zpráv. Může se tak stát, že pojišťovna kvůli chybějící revizi zaplatí majitelům méně, než bude vyčíslená škoda, nebo také vůbec nic. Podceňovat kontroly by neměli ani majitelé plynových spotřebičů. U málo čištěných a kontrolovaných plynových spotřebičů obsahují spaliny vysoký obsah oxidu uhelnatého, ty se pak místo do volného ovzduší vrací zpět do místnosti a dochází k otravám CO, které většinou končí smrtí,“ upozorňují hasiči.

Během loňské topné sezóny, tedy od října 2013 do března 2014 došlo k 233 požárům způsobených komíny. V hasičských statistikách jsou ale zaznamenávány i požáry, které byly způsobeny vznícením sazí v komíně, ale požár se nerozšířil mimo komín. Hasiči přijeli na místo, požár v komíně uhasili, komín vyčistili a nic dalšího nebylo potřeba hasit. Takových požárů je každoročně více než 600. Jasně tedy vyplývá, že nevyčištěný komín může za převážnou většinu požárů komínových těles a tuto skutečnost by lidé rozhodně neměli podceňovat. Zvláště když uvážíme, že dvě třetiny úmrtí při požárech jsou právě při požárech v domácnostech.

  U Dublovic sjel autobus mimo komunikaci do příkopu, na místě jsou složky IZS

Autor/zdroj: MV-generální ředitelství HZS ČR