Být ve stínu a přesto na výsluní, i to má své výhody. Zvláště pak pro SNKS

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Sdružení nezávislých kandidátů Sedlčan (SNKS) je mnoho let, řečeno sportovní terminologií,  „vícemistrem“  sedlčanské politické scény. S pravidelností se umisťuje hned za sedlčanskou vítěznou ODS. Typickou vlastností všech „nezávislých“ v České republice je jejich politická nestálost. Stejně tak všeobecně lze o nezávislých kandidátech napsat, že do komunální politiky vstupují s úmyslem buď přímo či nepřímo alespoň částečně ovlivňovat správu obce či města ve prospěch svých oborových či jiných zájmů.

Při pohledu do sedlčanské volební kandidátky SNKS tomu není jinak. Část kandidátů má co do činění s nejužším vedením nějaké místní soukromé firmy, jiní se objevují i mezi  bývalými či současnými funkcionáři a aktivisty místních sportovních jednot a oddílů. Z letošní jednadvacítky kandidátů SNKS se popáté uchází o přízeň voličů trojice Jiří Barták, Radovan Faktor, a Martin Havel. Z dalších známých jmen uvedených na kandidátce SNKS si nelze nevšimnout například Libora Novotného, Petra Jindráka, Petra Synka, Pavla Bláhy nebo úspěšného trenéra divizních sedlčanských fotbalistů Ladislava Šacha.

V posledních komunálních volbách v roce 2014 získalo Sdružení nezávislých kandidátů Sedlčan rekordních 27,60 procent hlasů, když za vítěznou ODS zaostalo přibližně o patnáct procent. Z tohoto nečekaného úspěchu vzešlo i šest mandátů v sedlčanském zastupitelstvu. Zvolenými zastupiteli za SNKS se tak stali Libor Novotný (981 hlasů), Martin Havel (947), Pavel Pína (905), Jaroslav Repetný (831), Radovan Faktor (691) a Jiří Barták (690).

Volební rok 2010 znamenal pro SNKS už menší zisk. Sdružení získalo 19,93% platných hlasů a v součtu čtyři místa v řadách sedlčanského zastupitelského sboru. A to Libora Novotného (951 hlasů), Pavla Pínu (894), Martina Havla (844) a Jiřího Bartáka (741).

S podobným výsledkem skončily pro Sdružení nezávislých kandidátů Sedlčan také komunální volby v roce 2006. Čtyři zastupitelská křesla za zisk 18,54% hlasů získali Martin Havel (858 hlasů), Irena Bilinová (764), Libor Novotný (746) a Jiří Barták (667).

Stejně tak úspěšný byl pro kandidáty, tehdy jen Sdružení nezávislých (SN), i volební rok 2002. Zisk tohoto sdružení činil 14,47% platných hlasů a třetí místo v pořadí nejúspěšnějších stran. Tehdy nezávislé kandidáty dělilo od druhého místa jen 36 setin procenta hlasů. Zastupitelské mandáty získali Martin Havel (537 hlasů), Josef Matoušek (530) a Jaroslav Peterka (523).

Také v roce 1998 existovala v komunálních volbách samostatná kandidátní listina  Sdružení nezávislých kandidátů. Ze současné kandidátní listiny SNKS na ni bylo jméno Radovana Faktora. Nezávislí kandidáti získali 12,55% hlasů a tři z nich (Slavomír Bloch, Miroslav Linhart a Pavel Švagr), zasedli v městském zastupitelstvu.

Ani komunální volby v roce 1994 se v Sedlčanech neobešly bez Nezávislých kandidátů. Tentokrát šlo samostatně do voleb hned pět jednotlivců, jejich paběrkování ve sběru hlasů nestačilo na zisk ani jediného místa v městském zastupitelstvu.