Nezaměstnanost v regionu šla v květnu opět dolů, poptávka převyšuje nabídku

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Lidí bez práce na Sedlčansku v květnu opět ubylo, vyplývá to z nově zveřejněných dat Úřadu práce ČR. Na pracovišti Úřadu práce v Sedlčanech tak bylo na konci května z celkového počtu 13 857 lidí ve věku od 15 do 64 let pouhých 258 bez práce (před rokem v květnu 354 lidí). V porovnání s dubnem roku 2018 to znamená pokles během jediného měsíce o dalších 25 nezaměstnaných. Květnová míra nezaměstnanosti se tak z letošních dubnových dvou procent snížila o jednu desetinu na květnových 1,9 procenta.

Ke stejnému datu (31. května 2018) bylo na Sedlčansku 273 volných míst, což je osm méně než ke konci dubna 2018. Zároveň to v porovnání s květnovým počtem lidí bez práce znamená, že poptávka po zaměstnancích je vyšší, než je současná nabídka úřadu práce. Nejvíce volným míst je tradičně přímo v Sedlčanech (124). Z jednotlivých obcí v působnosti detašovaného pracoviště sedlčanského Úřadu práce, kde byla v květnu relativně nadprůměrná míra nezaměstnanosti, se na čele pomyslného žebříčku umístily obce Kňovice (3,3%), Svatý Jan (3,3%) a Prosenická Lhota (3,0%).

Květnovou raritou jsou na Sedlčansku dvě obce, ve kterých je nulová míra nezaměstnanosti. Těmi jsou Křepenice a Radíč, následují Příčovy s mírou nezaměstnanosti 0,9% a Milešov s rovným jedním procentem. Z trojice měst regionu Sedlčanska na tom bylo v květnu nejlépe město Sedlec-Prčice s mírou nezaměstnanosti 1,3 procenta (pokles oproti dubnu o šest desetin), následují Sedlčany s mírou nezaměstnanosti 1,9 procenta (pokles o dvě desetiny) a Krásná Hora nad Vltavou, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 2,1 procenta, což znamená pokles oproti dubnu o jednu desetinu procenta.