Ve středních Čechách se vloni vytřídilo přes 2 700 tun elektroodpadu

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Občané Středočeského kraje vloni odevzdali k recyklaci 2 736 tun vysloužilého elektroodpadu. Na jednoho obyvatele v kraji se tak vysbíralo přibližně 2,04 kilogramů nepoužívaných elektrozařízení, nejčastěji šlo o velké domácí spotřebiče a staré IT přístroje. Od předloňska si však Středočeští ve sběru elektra pohoršili, a to nejvíc v republice. Údaje vyplývají z výsledků kolektivního systému provozovaného společností REMA Systém, který v tuzemsku zajišťuje zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení.

Nejčastěji recyklovali Středočeští vysloužilá IT zařízení a dále také velké domácí spotřebiče jako pračky, myčky, trouby nebo lednice. Množstevně nejméně se nashromáždilo světelných zdrojů, které jsou poměrově vůči ostatním velkým spotřebičům mnohonásobně lehčí. „Lidé recyklují častěji právě velké přístroje, protože ty nelze jen tak jednoduše vhodit do kontejneru. Menší věci, zejména pak vysloužilé úsporné žárovky nebo zářivky, kterých se k recyklaci nashromáždí každoročně nejméně, mají mnohdy ještě tendence házet do komunálního odpadu,“ řekl David Vandrovec, ředitel skupiny REMA.

Díky recyklaci starších elektrozařízení je možné, že se až sto procent původně použitých surovin znovu objeví při výrobě nového produktu. „Typickým příkladem je mobilní telefon, až 45 procent celého přístroje totiž tvoří kov. Kromě mědi, niklu nebo cínu zde najdeme také drahé kovy zlato a stříbro, přičemž jeden mobilní telefon obsahuje v průměru 250 miligramů kovového stříbra a až 24 miligramů zlata. Při recyklaci je možné získat kovy téměř v plné míře zpět, například u zlata je míra opětovného získání celých 98 procent, u stříbra asi 90 procent. Ryzí kov pak může být znovu využit k výrobě široké škály produktů,“ doplňuje Vandrovec.

Autor/zdroj: Monika Hořínková,
PR & Media Manager LESENSKY.CZ, s.r.o.