Původně keltský svátek Halloween mívají v Česku v největší oblibě především děti

Halloween je svátek, který byl před rokem 1989 u nás téměř neznámý. Do České republiky se dostal až díky americkým filmům, přesto ani Amerika není jeho rodištěm. Anglosaský lidový svátek byl do Ameriky importován v první polovině 19. století z Irska a Skotska. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows‘ Evening“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Původně svátek Halloween sahá, stejně jako křesťanské Dušičky, až do období Keltů – ti jen nazývali Samhain, začátek vlády tmy.

Tehdy lidé věřili, že v noci z 31. října na 1. listopad se duše zemřelých vracejí domů. Proto Keltové o noci Samhain (konec léta) svítili duším mrtvých na cestu lucernami vyrobenými z dýní. „Zvyky Halloweenu se rozvinuly v Irsku na základě zvyků oslavy svátku Všech svatých, který byl přenesen do Irska z Říma. Opírají se o původně židovskou tradici slavení svátků již od předchozího večera, neboť Židé počítali začátek dne již předchozím západem slunce,“ píše se ve Wikipedii.

Vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, sovy, pavouci, výři a podobně. Nejpopulárnější oslavy tohoto svátku jsou v Americe, kde si svůj příbytek zkrášluje dýněmi a různými dalšími předměty až dvě třetiny domácností.

V Evropě se nejvíce slaví v Irsku a Velké Británii. Součástí oslav jsou pestrobarevné strašidelné kostýmy, do nichž se převlékají děti i dospělí a takto vyšňořeni poté navštěvují sousedy. V Česku sice děti nechodí o poslední říjnovém večeru v přestrojeni koledovat od domu k domu, ale ručně vydlabané dýně osvětlují nejedno okno či zahradu. Pro děti jsou často pořádány různé akce s halloweenskou tematikou, průvody, starší děti někde chodí na halloweenské párty.

Ilustrační foto: pixabay.com