Areál vzali o víkendu útokem ‚Predátoři‘

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLEC-PRČICE – Areál Monínec hostil o víkendu extrémní překážkový závod Predator Race. Jako každý takový byl plný běhání, přelézání, plazení, šplhání, bahna, vody a škrábanců. Jak se však během soboty 27. a neděle 28. května na Monínci ukázalo, extrémní závody Čechy doslova baví. Závodu se zúčastnilo ve všech kategoriích dohromady 2405 závodníků a závodnic. Byla mezi nimi například i bývalá reprezentantka v běhu na lyžích a liberecká politička Zuzana Kocumová. Ta nakonec na Monínci zvítězila ve dvou závodech žen – sobotním Predator Brutal a nedělním Predator Masakr.

Navíc před sebe pustila v závodě Predator Brutal celkově jen osm nejlepších mužů a v závodě Predator Masakr dokonce jen čtyři mužské závodníky. Jak vysokých kvalit dosahuje v „predátorských závodech“ je tato závodnice, dokazuje i fakt, že Zuzana Kocumová skončila v závodě Predator Masak celkově druhá ve výstupu s 25 kg vážícím pytlem. Do horčí časti moníneckého areálu dorazila při společném startu mužů i žen v čase 16:33.1 min. a nechala tak za sebou všechny chlapy kromě Martina Jabůrka, který jako jediný byl o 15 sekund rychlejší jak Kocumová.

V sobotním „nejlehčím“ závodě Predator Dril mělo před sebou 771 mužů a 342 žen pět km běhu s dvacítkou překážek. Závod dokončilo 699 mužů, nejrychleji trať zvládl v mužích Jakub Podzimek, druhý skončil Richard Hynek, třetí Ondřej Mazura. Z žen dokončilo závod 313, vítězkou se stala Eszter Hortobágyiová, druhá doběhla Tereza Schejbalová, třetí Veronika Vytinová. Na start následujícího sobotního závodu Predator Brutal (10 km + 25 překážek) se společně postavilo 570 mužů a 174 žen. Dokončilo jej 527 mužů a 163 žen, nejrychlejším mezi muži byl Tomáš Tvrdík, 2. Richard Hynek, 3. Jakub Podzimek, mezi ženami zvítězila Zuzana Kocumová, druhá doběhla Eszter Hortobágyiová, třetí Tereza Schejbalová.

Neděle v areálu Monínec patřila nejtěžšímu závodu, a to závodu Predator Masakr. Na 428 mužů a 120 žen čekala 15 kilometrů dlouhá trať s třicítkou různých překážek. Závod dokončilo 364  mužů a 105 žen. V mužích vyhrál v čase 2:18:44.0 Peter Ceniga, který figuroval po výstupu s půlmetrákovým pytlem na osmém místě, ale v překážkovém běhu dokázal předstihnout jak celkově druhého Richarda Chrappu, tak i třetího Richarda Hynka. Ženskou kategorii Predator Masakr ovládla opět Zuzana Kocumová, druhá doběhla Petra Veselá, třetí Magdalena Kolczyn.

Poprvé se na Monínci vyhlašoval také závod Predator Master Monínec 2017. Do něj se kvalifikovalo 247 mužů a 71 žen, jenž dokázalo během víkendu absolvovat všechny tři závody. Titul Predator Master Monínec 2017 mezi muži získal Richard Hynek s celkovým časem 05:04:43.6 hod., druhý se ztrátou 23 minut skončil Jakub Podzimek, třetí Ondřej Mazura měl na vítěze ztátu víc jak 28 minut. Mezi ženami získala titul Predator Master Monínec 2017 Eliška Kollerová (07:28:18.8 hod.), druhá skončila Daniela Hájková, třetí místo obsadila Lucie Königová.