Už zase rostou! Hlavně klouzky a bedly

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Ačkoliv současné chladné počasí houbám moc nepřeje, navzdory tomu opět začaly růst. Ze země se tak klubou houby, které jou pro tyto deštivé dny vcelku typické. A nemusíme na ně ani moc hluboko do okolních lesů, stačí jejich okraje nebo dokonce blízké parky a trávníky. Jedná se především o babky, všechny druhy klouzků a také bedly. Babky ale v mokru velice rychle plesnivějí, lepší je tedy vypravit se na klouzky.

U klouzků se nemůžeme splést, jde bezvýhradně vždy o jedlé houby. Jejich výhodou je, že za žádných okolnosti nečerviví, nevýhodou pro někoho slizký povrch. Stačí se porozhlédnout ve svém zatravněném okolí, kde rostou nižší i vyšší druhy borovic a houbařský úspěch je zaručený. Ani pro bedly nemusí houbař v pláštěnce do hlubokých lesů, stačí  okraje lesních cest, paseky a trávou zarostlé lesní louky.

Většinou rostou bedly vysoké, které jsou jedlé,  z nich jsou řízky jedna radost. U bedly červenající by měl méně zkušený houbař raději přibrzdit. Poznáte ji podle lehce zabarveného klobouku a dužiny, která po stlačení nebo naříznutí zčervená. Má totiž dvě varianty, přičemž jedna je jedovatá. Zkušený houbař tu jedovatou pozná podle menšího klobouku a drobných šupinek, nezkušený houbař by se raději měl všem druhům červenajících bedel vyhnout obloukem.