Proplácení poplatku zůstane zachováno

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Od začátku roku 2015 už nebudou pacienti muset platit za návštěvu lékaře či za recept v lékárnách třicetikorunový poplatek. Jediná platba, která dál zůstává v nemocničních zařízeních v platnosti, je poplatek 90 Kč za návštěvu pohotovost. Středočeši mohou podle rozhodnutí kraje i nadále žádat o proplácení tohoto regulačních poplatků za využití lékařské nebo zubní pohotovosti.

„Dali jsme slib našim voličům, že budeme zdravotnické poplatky proplácet a tento slib je pro nás závazkem, který chceme dodržet. Proto budeme i nadále hradit regulační poplatky,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera. Středočeský kraj tak bude zaplacené regulační poplatky za návštěvu pohotovostí žadatelům vyřizovat a proplácet stejně jako v předchozích letech.

Regulační poplatky ve zdravotnictví zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS). Středočeský kraj proplácí regulační poplatky formou daru od srpna 2010 jako jediný v České republice. Program platí pro všechna zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji. Kraj dosud vyplatil celkem 66,7 milionu korun a vyhověl 40.256 žadatelům. Od začátku roku 2014 krajský úřad změnil podmínky pro proplácení regulačních poplatků, hradí je vždy za uplynulé čtvrtletí.

Autor/zdroj: Středočeský kraj