Pamětníci nezapomeňte: Setkání se blíží

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Tradiční setkání trojice sedlčanských bigbítových legend se svými bývalými příznivci, přáteli, dávnými fanynkami i fanoušky se rychle blíží. Jedenáctý ročník se uskuteční v sobotu 16. srpna večer, opět v hale sedlčanského zimního stadionu. Program sestavený z šesti bloků zahájí služebně asi nejstarší sedlčanská bigbítová skupina Atlantik. Po ni se představí s první částí svých hitů skupina Houbeles a následně skupina Mix. Všechny skupiny s datem vzniku v 70. létech minulého století se na pódiu vystřídají dvakrát.

Skupina The Angeles, později Atlantik, se tentokrát svým fanouškům jako jediná představí v cela původním složení, tedy včetně kytaristy Jirky Ferčáka, který kdysi emigroval. Skupinu založil v roce 1970 Jan Voděra, dalšími členy tehdy byli Janův bratr František, zmiňovaný Jiří Ferčák a bubeník Bohumil Počepický. V další fázi přišel Zdeněk Havlíček, kterého později vystřídal u kláves Jaroslav Krčka. Do kapely potom nastoupil i Václav Kabát, mihl se v ní také i Luboš Koudela. Kapela v dobách své největší slávy hrála jak české písničky od skupin Olympic a Matadors, tak i známé hity zahraničních kapel Dep Purple, Nazareth či Ping Floyd. Tehdejšímu režimu se skupina Atlantik časem „znelíbila“ a tak na začátku 80. let dostala zákaz vystupování.

Také vznik skupiny Houbeles se datuje do začátku 70. let. Vůbec první (gymnazijní) sestava hrála ve složení František Zeman, Václav Brož, Tomáš Linhart, Ivan Houdek, za bicí usedal profesor Poslední, zpěvem skupinu doprovázel Luboš Koudela. Právě jeho vlastní skladba ‚Boty na jelena‘ se později stala patrně největším hitem skupiny. Poměrně brzy však u této skupiny došlo k obměně, dva členy vystřídali Pavel Pína a Jiří Macháček. Ke konci sedmdesátých let skupina hrála ve složení František Zeman, Pavel Pína, Václav Brož, Tomáš Linhart, Jiří Macháček a za bicí soupravu měl své místo Václav Kabát. Pavel Pína a Jiří Macháček společně s Františkem Zemanem tvoří jádro dnes už historické skupiny doposud. Při jubilejním 10. ‚Setkání po létech‘ v roce 2012 tuto trojici doplnili na klávesy a bicí synové Václava Kabáta.

Historicky „nejmladší“ bigbítovou kapelou se tak stala skupina Mix. Vznikla v roce 1975, o rok později absolvovala povinné přehrávky po nichž začala veřejně vystupovat. Tehdy ve složení František Matoušek a Miloslav Chocholoušek (kytary), Vladimír Zámostný (baskytara), Jiří Chocholoušek (bicí), Míla Němec (klávesy) a Jarda Kraft – zpěv. Vrchol své kariéry zaznamenala skupina v upraveném složení František Matoušek, Jaroslav Holeček, Zdeněk Novotný, Antonín Vorel, Jaroslav Kraft a bubeník Václav Kabát v roce 1982. Tehdy patřila mezi pětici nejnavštěvovanějších kapel ve středních Čechách. Přibližně třetinu jejího repertoáru tvořily vlastní skladby, jejichž autorem byl kytarista Jaroslav Holeček. Šlágrem pak byla jeho vlastní skladba ‚Blahopřání‘. Přesto ke skutečnému blahopřání k desátému jubileu této skupiny nikdy nedošlo. Tentokrát ne z politických, ale z osobních problémů některých členů skupina Mix zanikla v roce 1984.