Nic pro vegetariány: na Tučný čtvrtek se má pusa omastkem lesknout, říkají tradice

SEDLČANSKO – Doba masopustu se pomalu chýlí ke svému konci. Tučný čtvrtek, který letos připadá na dvacátý únorový den, uvozuje posledních šest dní obžerství a nezřízeného masopustního veselí před Popeleční středou a dlouhým, čtyřicetidenním půstem před Velikonocemi. Naši předkové si v tento dlouho očekávaný čtvrtek dělali radost jídlem a pitím. Podávala se vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, dbalo se, aby byla co nejvíce mastná.

Typické bývaly také zabijačkové hody – jitrnice, jelita, ovar, tlačenka, mastný prejt… To vše spláchnuto dobrým pivem a zakončeno něčím sladkým – koblihami smaženými ve vysoké vrstvě oleje a plněnými marmeládou. Myslíte, že v dnešní době tomu tak už není? Zkuste tedy protentokrát hodit odtučňovací kůry za hlavu a vyrazte na Tučný čtvrtek do Příčov. Obyvatelé Příčov jsou právě jedni z nemnoha obyvatel obcí regionu, kteří tento zvyk dlouhá léta rádi a ochotně dodržují.

Nedlouhý průvod maškar tu pravidelně chodí od domu k domu, kapela vyhrává, obyvatelé obce a také návštěvníci Tučného čtvrtku především ze Sedlčan se baví, zpívají a tančí. Ani koblížky, sladkosti a ochutnávka teplých klobásek či výborných buřtů z udírny vyhlášeného příčovského řezníka nechybí. Byla to právě obec Příčovy, kde u příležitosti Tučného čtvrtku uvařily počátkem 21. století rekordní tlačenku, která několik let vévodila knize rekordů.

Místní řezník Jaromír Dvořák dokázal v roce 2001 přesvědčil asi třicítku lidí, aby mu pomohli rekordní tlačenku vytvořit. Tradiční zabijačková pochoutka tehdy měřila 27 metrů a jedenáct centimetrů. Mohla být i delší, ale protože ji chtěli Příčováci při Tučném čtvrtku vystavit na návsi, museli ji zkrátit – jinak by zatarasila na návsi dopravu. Samozřejmě, že nakonec rozporcovaná skončila v žaludcích všech, kteří v onen čtvrtek Příčovy navštívili. Tak dorazte letos také – pusa se vám bude omastkem lesknout!