Májové počasí přeje skalním houbařům. Ti v přiměřené míře nyní sbírají májovky

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Asi málokdo teď přemýšlí o tom jít na houby, ale ty opravdu ke konci května stále rostou, i když jsou dost červivé. Samozřejmě, že zatím není řeč o hřibovitých houbách, ale o čirůvce májovce. Májovka ve svém názvu nese druhotný název měsíce května, ale pokud je zjara teplo, objevuje se už v dubnu a najít ji lze kolikrát ještě v červnu. Sezóna májovek je relativně krátká.

Čirůvka májovka je jedlá houba, na kterou lze narazit na travnatých místech, takže třeba i doma na zahradě. Traduje se, že roste většinou pod švestkami, ale není to pravidlem, najít ji lze pod třešněmi či planě rostoucími trnkami, tzv. špendlíky či v parcích. Pokud najdete místo jejího růstu, můžete si být jisti, že tam vyroste i napřesrok.

Čirůvka májovka má široké využití, např. do polévek a omáček. Lze z ní ale také udělat dobrý jarní salát. Kromě májovek na něj potřebujeme 10 ředkviček, 1 cibuli, 10 dkg ementálu, 2 vejce, 1 papriku, sůl a pepř. Houby povaříme v masoxu a pokrájíme, přidáte ostatní suroviny, zalijeme dresinkem (bílý jogurt, 3 lžíce majonézy, nastrouhaný křen, kopr) a po vychlazení podáváme s pečivem.

Ilustrační foto: Wikipedie