Církevní slavnost Těla a krve Páně se i letos ve Vysokém Chlumci uskuteční ve skanzenu

VYSOKÝ CHLUMEC – Na čtvrtek 8. června letos připadá křesťanský svátek Slavnosti Těla a Krve Páně (Boží tělo). To je neklamným znamením, že v neděli 11. června se ve Vysokém Chlumci koná tradiční pouť. Stejně tradiční tu pak o pouti bývá katolická slavnost Těla a krve Páně dříve celebrovaná v exteriérech dominanty celého sedlčanského regionu – soukromého hradu Vysoký Chlumec.

Od roku 2021 tato možnost zanikla. V letošním roce se tak už potřetí uskuteční tradiční křesťanská Slavnost Těla a krve Páně v areálu skanzenu Vysoký Chlumec v prostředí venkovských chalup, dvorků a zápraží. V den Slavnosti Těla a Krve Páně, dříve známé jako Boží tělo, odslouží Stanislav Glac z římskokatolické farnosti Sedlčany v 10:00 ve skanzenu před kapličkou bohoslužbu pod širým nebem.

Po mši vyjde průvod se Svátostí oltářní, v jehož průběhu se u čtyřech oltářů budou konat krátké pobožnosti. Veřejnost tak má možnost v malebném prostředí skanzenu zavzpomínat na tradiční průvody, družičky v bílých šatech rozhazující okvětní lístky, průčelí domů se zavěšenými obrazy a ozdobené záplavami květin i věnečky z březových větviček.

Jinak všechny pouťové atrakce budou na návsi od středy 7. do neděle 11. června. Řidiči však musí v tomto čase počítat s tím, že přes náves neprojedou. Stejně tak přes centrum obce neprojedou linkové autobusy. Cestující jedoucí linkou 551 ve směry na Hrabří budou nastupovat u pošty a cestující jedoucí linkou 450 směrem na Počepice budou od pátku do neděle mít zastávku u pivovaru na silnici II/105.

Ilustrační foto: Vysoký Chlumec