Jiří Burian (ODS) vidí dopravu černě

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Středočeská organizace ODS opětovně kritizuje vedení kraje za to, jak organizuje dopravu ve středních Čechách. Ze čtvrtečního tiskového prohlášení strany vyplývá, že hlavní problémy spočívají především v neustálém snižování krajských příspěvků na veřejnou dopravu, redukci dopravních spojů a snižování přepravních výkonů. Středočeské ODS se nelíbí ani způsob, jakým kraj komunikuje ohledně dopravy s obcemi.

„Kapitola dopravy a dopravní obslužnosti se pro sociální demokracii stala podružnou a to se postupně projevilo chybějícími financemi. Proto rada chtěla vyřešit své problémy s nedostatkem peněz v roce 2011 snížením o jeden a půl milionu přepravních kilometrů, tedy v penězích zhruba o sto šedesát milionů korun,“ uvedl v tiskovém prohlášení místopředseda Výboru pro dopravu v krajském zastupitelstvu a starosta města Sedlčan Jiří Burian (ODS).

Občanským demokratům také vadí, že dosud nebyla provedena optimalizace ve veřejné dopravě kraje. Vypracování dopravního plánu v závěru roku 2011 se tak stalo pouze pokusem a standardy v dopravě chybí. Chybné bylo podle ODS také vypovězení smluv s dopravci s jednoroční výpovědní lhůtou koncem května 2011. Nakonec, aby k 1. červnu 2012 nenastal ve veřejné autobusové dopravě kolaps, bylo v květnu tohoto roku náměstkem pro dopravu výběrové řízení zrušeno.

„Finanční problémy, které má vedení kraje ve veřejné dopravě, a které ji nutily provádět v uplynulých letech ony chaotické zásahy do ní, z velké části způsobilo nestandardní proplácení žákovského jízdného, jeden z populistických volebních slibů ČSSD. Umožňuje zneužívání krajských peněz a není možné ani zjistit, kolik za ně kraj vlastně platí. Náhrady za minulý školní rok totiž ještě nejsou proplacené a celá položka tak v rozpočtu kraje zůstává velkou neznámou,“ dodal Burian.