Bezpečnost školáků pohlídají strážníci

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Začátek nového školního roku znamená pro Městskou policii v Sedlčanech návrat k dohledu rizikových přechodů pro chodce v okolí škol. Jedná se především o přechody na náměstí T.G.Masaryka, v Sedlecké a Nádražní ulici. Strážníci na přechody dohlíží v prvních vyučovacích dnech v době od 7.25 do 8.05 hodin, na první den školního roku se městští strážníci zdrží na přechodech i v době odchodu školáku ze slavnostního zahájení.

Zvýšený dohled nad silničním provozem plánuje na začátku školního roku i Policie ČR. Období konce prázdnin a začátku nového školního roku bývá pro děti obecně spojen se zvýšenými riziky. Při cestě do školy a zpět bývají ještě často duchem jinde a na základní pravidla bezpečného chování v silničním provozu mnohdy zapomínají. Také proto je na jejich rodičích, aby je včas adekvátně poučili o možných úskalích a vysvětlili jim vše potřebné. Pokud bude dítě do školy chodit samo, je vhodné, aby s ním trasu nejprve několikrát prošli a ujistili se tak, že je na vše řádně připraveno.

Zároveň je dobré, aby rodiče své děti vybavili i základními reflexními prvky, ať už na oblečení nebo třeba na aktovce, a zvýšili tak jejich bezpečnost. Zodpovědnost je ale i na řidičích motorových vozidel, kteří by zejména v blízkosti škol, autobusových zastávek a dalších míst, kde se pohybují chodci, měli při řízení zachovávat zvýšenou pozornost, bedlivě sledovat dění kolem sebe a dodržovat stanovenou rychlost a další pravidla silničního provozu.

Autor/zdroj: Policie ČR