Martin Macík v 6. etapě dlouho vedl, v závěru se před něj dostali čtyři jezdci

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY/AREQUIPA – Ve čtvrtek 11. ledna se jela na Rally Dakar poslední etapa před dnem odpočinku. Start 6. etapy byl v peruánském městě Arequipa, cíl už na území Bolívie v La Paze. Motocyklistům pořadatelé zrušeli první část speciálky, kamiony jeli obě části speciálky a sedlčanský tým Big Shoch Racing může být spokojený. Liazka Martina Macíka skončila v první části speciálky na prvním místě, také v druhé části speciálky dlouho vedla. Pak však přišly rozbité úseky a silný déšť a před Macíka se postupně dostaly čtyři kamiony a Macík dojel na páté příčce.

„Poslední etapa před dnem volna je za mnou a myslím, že úspěšně! Do poslední chvíle jsme vedli, ale pak přišli velké rozbíječky, silný déšť a dojezd za tmy tak to nedopadlo. To je ale závod a top 5 je vždy super! Tedy aspoň pro mě! Franta fungoval výborně, nadmořská výška mu nevadí a posádka taky šlape na výbornou! Co víc si přát,“ okomentoval Macík úspěch v šesté etapě. Etapu vyhrál Argentinec Villagra (Iveco), druhý dojel Čech Kolomý (Tatra), třetí skončil Nizozemec Van Genugten (Iveco). Před Macíka se ještě vklínil Rus Sotnikov (Kamaz), průběžně vedoucí Rus Nikolajev (Kamaz) dojel etapu až za Macíkem na 6. místě.

foto: Big Shock Racing

„Dnes je to veselejší, už jsme na hlíně, chvílemi prší. Driftovačky, úzké cestičky, blátíčko, to máme rádi, to je naše úchylka, tak trénujeme v Sedlčanech celý rok,“ pochvaloval si také navigátor František Tomášek. V druhé části etapy začalo kamionům pršet a posledních 20 minut absolvovaly ve tmě. „Byla to upalovačka, v jedné z děr, která byla označena jako hladce průjezdná, jsme dostali takovou pecku do hlav, že nám třeštily až do cíle,“ doplňuje mechanik Michal Mrkva.

foto: Big Shock Racing

Motocyklista Big Shock Racing týmu Jan Brabec dojel čtvrteční etapu na 42. místě. Z Brabce se v průběhu závodu stal český černý kůň v poli motocyklů. „Ráno lahůdka, přejezd 400 km v pět hodin ráno v pěti stupních, takže všichni jsme klepali brutální kosu. Jinak se mi dneska jelo dobře, i když oproti poušti najednou zase velká změna. Na blátě s plnými nádržemi, takže mám 210 kilo. Na to si ještě zvykám. Dal jsem to tentokrát raději na pohodičku,“ popisuje Jan Brabec. Náladu mu trochu kazí jen pomyšlení na dvouhodinovou penalizaci z první etapy. „Já ze sebe moc radost nemám, protože kdyby nebylo té chyby, kterou jsem udělal na začátku, tak jsem mohl být lepší. Ale je to můj první Dakar, takže se učíme a myslím, že to bude v cajku,“ neztrácí optimismus Brabčák, který je po šesti etapách Rallye Dakar 2018 na 53. místě.

z Dakaru 2018: Nikola Kužílková