Záchranka se přestěhovala do nového

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Za přítomnosti středočeské radní pro oblast zdravotnictví Jiřiny Fialové, vedoucího krajské komise pro majetek Josefa Řiháka, ředitele ZZS Středočeského kraje Martina Houdka, senátora a zároveň i starosty města Sedlčan Jiřího Buriana a několika dalších hostů bylo ve čtvrtek 4. února slavnostně znovuotevřeno zrekonstruované výjezdového stanoviště ZZS v Sedlčanech.

Slavnostní znovuotevření výjezdového stanoviště - foto: Ladislav Havel
Slavnostní znovuotevření výjezdového stanoviště – foto: Ladislav Havel

Záchranáři se tak po pěti létech vrátili z provizorních prostor objektu bývalé polikliniky v Tyršově ulici zpět do rozšířených a moderních prostor, kde v dubnu roku 1994 začalo v Sedlčanech výjezdové stanoviště ZZS Středočeského kraje fungovat.

Slavnostní znovuotevření výjezdového stanoviště - foto: Ladislav Havel
Slavnostní znovuotevření výjezdového stanoviště – foto: Ladislav Havel

„Stávající prostory byly pro záchranáře nevyhovující, jak z pohledu zázemí, tak například v samotném výjezdu pro sanitní vozidla. Investice do zásadní rekonstrukce nové výjezdovky byla naprosto nezbytná,“ řekl Martin Houdek, jenž zároveň poděkoval zástupcům města za spolupráci. Zvláště pak Jiřímu Burianovi, neboť jeho vstřícnost a podpora byla v celém projektu nezastupitelná.

Garážový přístřešek výjezdové základny - foto: Ladislav Havel
Garážový přístřešek výjezdové základny – foto: Ladislav Havel

„Dalším neméně důležitým krokem ke zlepšení podmínek výjezdové základny byla v roce 2015 výstavba velkoprostorového garážového přístřešku pro dvě sanitní vozidla se zakrytou pěší komunikací do objektu výjezdové základny ZZS SČK Sedlčany,“ uvedla středočeská radní Fialová s tím, že vloni město Sedlčany také investovalo do kompletního zateplení budovy včetně finální fasády, hydroizolace objektu a úpravy chodníků.

Zrekostruovaný objezd výjezdového stanoviště ZZS - foto: Ladislav Havel
Zrekostruovaný objezd výjezdového stanoviště ZZS – foto: Ladislav Havel

Rekonstrukce výjezdové základny probíhala od roku 2010 ve třech etapách. Náklady na modernizaci výjezdového stanoviště, která byla v gesci středočeské záchranky, dosáhly částky zhruba 6,2 milionů korun a byly hrazeny z investičního fondu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. „Sedlčanská základna je pro středočeskou záchranku velmi důležitá. Sedlčanští záchranáři totiž často vyjíždějí k případům v okolí Slapské přehrady, které jsou z jiných výjezdových stanic hůře dostupné. Taky mají na starost západní část benešovského okresu a obce v okolí města Sedlec-Prčice, což pomáhá držet náš průměrný dojezdový čas, který se dlouhodobě drží na hranici osmi minut,“ doplnil Martin Houdek.