Sponzorů oslav bývá hodně, peněz ne

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Naleštěné historické mašiny, poštovní a salonní vůz, vyhlídkové jízdy vlakem taženým parní lokomotivou, řízná dechovka, krojovaný šraml, voják Josef Švejk či country kapely. Asi tak jsme my, návštěvníci sobotního 120. výročí zahájení provozu na lokální železní trati z Olbramovic do Sedlčan, mohli 27. září vidět na sedlčanském a štětkovickém nádraží oslavy. Poněkud zasvěcenější úhel pohledu na akci měli pořadatelé ze sdružení Posázavský Pacifik.

„Oslavy se podle mého názoru velmi vydařily. Zcela vyprodán byl jen parní vlak odjíždějící ze Sedlčan ve 14.30. Ve všech ostatních vlacích zůstala volná místa. Velká část návštěvníků oslav použila k dopravě na oslavy vlaky Českých drah a.s.. V Sedlčanech si je zdarma užili, navštívili výstavy v salonním voze a výstavu vlakových pošt a shlédli vystoupení zúčastněných ansámblů. Jak přijeli, tak odjeli a organizátoři z jejich pobytu neměli žádný užitek. V roce 2009 skončilo účetnictví oslav 115. výročí shodkem 30 tisíc korun, které organizátoři museli uhradit ze svého. Jak dopadne letošní účetnictví oslav budeme vědět tak za měsíc,“ uvedl Jiří Urban, jeden z mnoha těch, kteří ve svém volnu oslavy výročí lokálky připravili.

Pronájem lokomotivy stojí na den 50 a parního válce 30 tisíc. „Kolegům z Výtopny Zlíchov, kteří uvedené stroje vlastní, tyto částky pokryjí pouze náklady spojené s provozem a údržbou. Udělali to pro nás jinak zadarmo. Deset lidí vyjelo ve svém volnu do Sedlčan, jen proto, aby udělali radost dětem, které znají parní lokomotivu jen z filmu – některé ani to ne. Sponzorů je na plakátech uvedeno mnoho, částky od nich se však pohybují v řádech jednotek tisíc. Pouze paliva V & V věnovala černé uhlí v hodnotě dvanácti tisíc a Uhlí písky čert příspěvěk několik desítek tisíc. Celková částka od sponzorů nepokrývá ani polovinu nákladů. A to všichni zúčastnění, strojvůdci, topiči, uhlíři, průvodčí, posunovači, organizátoři, pracují zcela zadarmo,“ dodal Jiří Urban.