Ke konci ledna byl téměř každý desátý obyvatel regionu bez práce

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Míra nezaměstnanosti na Sedlčansku během jednoho měsíce vzrostla o 1,1 procenta a dosáhla tak 9,4 procenta, bez zaměstnání je v evidenci sedlčanského pracoviště Úřadu práce 1 006 lidí. Vyplývá to z pondělní statistiky Úřadu práce v Příbrami. Zatímco na konci prosince minulého roku byla míra nezaměstnanosti v regionu 8,3 procenta, koncem ledna letošního roku se vyšplhala na 9,4 procenta. Oproti stejnému období v roce 2009 se zvýšila o 3,1 procenta.

„V současné době zvyšuje nezaměstnanost přerušení většiny sezonních prací v zemědělství a stavebnictví. Firmy budou v následujících měsících ještě propouštět, vrchol zaznamenáme na konci prvního čtvrtletí. Přibylo i drobných podnikatelů, kteří v důsledku poklesu svých zakázek pravidelně přes zimu přerušují živnost,“ míní finanční analytici.

Zhoršující se stav zaměstnanosti na Sedlčansku dokazují stále vzrůstající počty lidí bez práce za poslední dva roky. Zatímco koncem ledna roku 2008 bylo v regionu bez práce jen 453 lidí a míra nezaměstnanosti činila pouhé čtyři procenta, v lednu roku 2009 už to bylo 676 lidí a v lednu letošního roku nezaměstnanost poprvé v historii postihla víc jak jeden tisíc lidí. Region se tak, stejně jako celý okres Příbram, pomalu řadí mezi oblasti Středočeského kraje s nejvyšší mírou nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost trápí také státní rozpočet. Jen za loňský rok výdaje státu na podporu v nezaměstnanosti činily 15 miliard. Přitom ještě v roce 2008 to byla jen necelá polovina, 7,1 miliardy korun. Letos má jít na podpory nezaměstnaným 14,9 miliardy, poslední údaje počtu nezaměstnaných však signalizují podstatné zvýšení.