Radary a alkoholtestry zůstávají v akci

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Zvýšený provoz na silnicích v průběhu velikonočního víkendu se odráží i na větším počtu policistů a motorizovaných hlídek na silnicích. Už v pátek odpoledne a během soboty mohli řidiči na některých místech zaznamenat větší počet kontrol zaměřených na dodržování maximální rychlosti, požití alkoholu a další záležitosti typu použití sedaček u dětí nebo zapnuté bezpečnostní pásy. Podobné kontroly budou pokračovat i v neděli a vyvrcholí o Velikonočním pondělí, kdy se řidiči budou vracet do do svých domovů.

„Od pátku do pondělí se uskuteční celorepubliková dopravně bezpečnostní akce vyhlášená policejním prezidentem, dále proběhne mezinárodní akce pod záštitou organizace TISPOL zaměřená především na dodržování rychlostních limitů a opatření spočívající ve zvýšeném dohledu na bezpečnost silničního provozu budou realizována i na regionální úrovni. Policisté se v neposlední řadě zaměří i na zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči vozidel,“ uvedl na středeční tiskové konferenci ředitel služby dopravní policie plk. Ing. Tomáš Lerch.

Plk. Lerch upozornit na nárůst tragických dopravních nehod s účastí nejméně chráněných účastníků silničního provozu, tedy především s účastí cyklistů a motocyklistů. „Co považujeme za alarmující, je také hladina alkoholu zjištěná u viníků dopravních nehod. U nadpoloviční většiny řidičů, u kterých se alkohol prokázal, se jednalo o hodnoty vyšší než 1,5 promile a pokud se zaměříme obecně na hladinu jedné promile a více, což je stav vylučující způsobilost k řízení vozidel, takovýchto viníků dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu jsou téměř tři čtvrtiny“, dodal plk. Lerch.