Nejlépe dopadly špekáčky Billa Clever

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REDAKCE – Sezona grilování a opékání masa. ale také oblíbených špekáčků nabírá každoročně s příchodem jara na obrátkách. Pokud se týká špekáčků, tak málokdo odhadne, které jsou ty nejkvalitnější a opečené pak nejchutnější. Ve všech řetězcích je jich velký výběr, jak si vybrat naznačil nedávný spotřebitelský test časopisu dTest, jenž nechal v laboratořích ověřit kvalitu a chuťové vlastnosti patnácti výrobků z českých obchodů. Zároveň je porovnal s požadavky současných potravinářských předpisů a kromě toho také s dřívějšími, již zrušenými československými normami.

Jak uvádí dTest, tak nynější legislativě vyhověly všechny testované špekáčky. Státní normu z roku 1977 by však splnily jen dvě třetiny, dřívější standardní normu z roku 1961 pak žádný. První špekáčky před rokem 1948 obsahovaly 50 procent hovězího zadního masa, 20 procent vepřového výřezu bez kůže a 30 procent špeku. Podle československé normy z roku 1977 již stačilo na výrobu špekáčků použít hovězí maso přední, vepřové maso s kůží, hřbetní sádlo bez kůže, telecí maso a droby. Platná vyhláška z roku 2001 pak stanoví, že na špekáčky může být použito maso hovězí, vepřové a telecí, případně jen jedno z nich a musí jej být ve výrobku nejméně 40 procent.

„Všechny hodnocené špekáčky podle dTestu tento požadavek s přehledem splnily, obsah masa v testovaných vzorcích se pohyboval mezi 76 a 50 procenty,“ uvedl Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest. Zároveň však dodal: „Je otázkou, zda mají spotřebitelé mít důvod k radosti. Požadavky na základní surovinové složení špekáčků se totiž v průběhu let snižovaly. Současné špekáčky tak mají podstatně více tuku a vody než jejich předchůdci. Nejlépe v testu dopadly špekáčky Billa Clever z Kosteleckých uzenin, které jednak hodnotitelům nejvíce chutnaly a zároveň měly druhý nejvyšší obsah masa. V žádném testovaném vzorku laboratoř neodhalila zakázané strojně oddělené maso, tzv. separát, ani drůbeží maso či sóju.“

Autor/zdroj: TZ časopisu dTest