Středočeští policisté se zaměřili o víkendu na kontrolu alkoholu u řidičů

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Policisté na středočeských silnicích pd pátku 25. do neděle 27. listopadu zkontrolovali téměř dva tisíce vozidel. Při kontrolách se zaměřili především na kontrolu alkoholu a jiných návykových látek u řidičů motorových vozidel. Prioritou a hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akcí je ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti na našich silnicích.

Dopravně bezpečnostní akce byla sice primárně zaměřená na kontrolu toho, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo drog, ale samozřejmě policisté neopomněli i na kontroly dodržování dalších pravidel silničního provozu. Pozornost věnovali kontrolám používání bezpečnostních pásů, telefonování za jízdy, kontrolám technického stavu vozidla, pátrání po osobách, věcech a odcizených vozidlech, ale zaměřili se i na problematiku nelegální migrace.

Do akce se zapojilo celkem 250 policistů, kteří zkontrolovali 1956 vozidel, motocyklů a jejich řidičů. Celkem zjistili 206 dopravních přestupků, kdy převážnou většinu z nich (188) vyřešili na místě blokovou pokutou v celkové výši 90 tisíc Kč. 23 řidičů překročilo nejvyšší dovolenou rychlost, jedenáct řidičů před jízdou požilo alkohol a tři řidiči užili jiné návykové látky. Celkem 20 řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy, 49 vozidel mělo nevyhovující technický stav a osm řidičů za jízdy telefonovalo.

„Hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akci, které v rámci Středočeského kraje pravidelně realizujeme, je upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti a porušování dalších pravidel v silničním provozu přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a mnoho zmařených lidských životů, proto budou středočeští policisté v dopravně bezpečnostních akcích pokračovat i nadále,“ uvedl na závěr zprávy tiskový mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

  Při pátečním Speed marathonu policisté na Příbramsku zastavili celkem 178 vozidel

Zdroj/ilustrační foto: pixabay.com