Lidé si v Sedlčanech připomněli 51. výročí okupace. Došlo i na Babiše a Zemana

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Na náměstí TGM proběhla ve středu 21. srpna vzpomínková akce k 51. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Lidé si také připomněli i méně známé události z 21. srpna 1969. Sedlčanská podvečerní akce pod hlavičkou iniciativy Milion chvilek pro demokracii byla zároveň i připomenutím aktuálních problémů současnosti. Sedlčany tak byly jedním z mnoha míst, kde se neformální setkání několika desítek příznivců spolku Milion chvilek a ostatních občanů uskutečnilo.

Nutno dodat, že Sedlčanech se toho moc jak v roce 1968, tak i o rok později nedělo. V srpnu 1968 nápisy na zdech a vozovkách typu „Táhni domů Ivane“ a demolování směrovek u silnic. Sovětská vojska do Sedlčan nezamířila, jezdila jen po „osmnáctce“ přes křižovatku (dnes kruhový objezd) směrem na Příbram. Došlo i na komunikaci (občas nevybíravou) s několika ruskými vojáky, kteří náhodně se svým rozbitým automobilem zaparkovali pod hostincem Na Vyšehradě naproti kostelu.

Na první výročí okupace se údajně někteří chystali na pochod od křižovatky ke Kosové Hoře. Tudy tenkrát projížděly tanky ČLA směrem na Prahu, které na vlastní lidi poslal komunistický režim v Československu. Po příjezdu bezpečnostních složek se však lidé rozešli. Paradoxně se tak největší „demonstrace“ v Sedlčanech udála 28. března 1969, kdy českoslovenští hokejisté na MS ve Švédsku podruhé porazili Rusy. Centrem bylo náměstí a  bufet v jeho dolní, později zbourané, části.