Příbram s okolím kolabovala pod přívaly vody, v Sedlčanech solidně zapršelo

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Jihozápadní část Čech ve čtvrtek 24. května po celý den trápily bouřky a vydatné deště. Pásmo bouřek se postupně přesunovalo do jižních části Středočeského kraje a také tady se čtvrteční bouřky na některých místech vyřádily. Mezi místa, kde ve čtvrtek už od odpoledne vydatně pršelo patřilo i město Příbram, kde do 18. hodiny spadlo téměř 21 mm srážek. Mnoho míst v Příbrami a okolí se ocitlo pod vodou, hasiči tu měli napilno s čerpáním vody ze sklepů rodinných domů a institucí. Říčka Litavka jen stěží pobírala množství vody, které se do ní ze všech míst valilo.

Čtvrtek 24. května v 16:30 – zdroj Meteoradar

Kolem půl páté odpoledne silné bouřkové pásmo zasáhlo také Sedlec-Prčici, Petrovice, Krásnou Horu nad Vltavou i Kamýk nad Vltavou.

Čtvrtek 24. května v 16:30 detail Sedlčansko – zdroj Meteoradar

Naopak do Sedlčan dorazila bouřka s hodně prudkým deštěm až po 17. hodině. Podle údajů meteorologické stanice ČHMÚ v Rudolci činil po 17. hodině desetiminutový úhrn srážek pět litrů vody na metr čtvereční. V souhrnu v Rudolci mezi 17. a 18. hodinou spadlo 7,4 mm srážek (sedm litrů vody na metr čtvereční), tedy téměř o pět litrů vody víc, jak při bouřce v noci ze středy na čtvrtek.

Čtvrtek 24. května v 17:10 detail Sedlčansko – zdroj Meteoradar

Aktualizováno v pátek 25. května 7:00
Nad jihozápadní část středních Čech se s večerem přihnala další vlna bouřek. V souhrnu od čtvrtečních 8:00 do pátečních 7:00 tak podle údajů srážkoměrných stanic ČHMÚ napršelo nejvíce v Kamýku nad Vltvou, kde spadlo za 23 hodin celkem 60,8 litrů vody na metr čtvereční. V Příbrami to bylo 55,5 litrů, stejně tak i v obci Hvozec na Berounsku. Rožmitál pod Třemšínen a Neumětely na Berounsku hlásí přes 43 litrů, Rudolec na Sedlčansku pak 20,1 mm (což v přepočtu je 20,1 litrů vody na metr čtvereční).

  Ve středu řekne zima své poslední slovo, od čtvrtka se začne pozvolna oteplovat

Výstraha meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro jihozápadní část středních Čech až do pátečního večera. O víkendu by už bouřky být neměly, v neděli by se mohly vyskytnout dešťové přeháňky.