SEDLČANY – Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, platilo odjakživa. Do letoška si tento popěvek mohli zpívat v regionu jen obyvatelé Vysokého Chlumce a Sedlce-Prčice. Od června letošního roku by se mělo dobře dařit i Sedlčanům, neboť tu téměř po třech stoletím máme opět pivovar. A to hned pivovar, který nese jméno po slavném staviteli rybníků Jakubu Krčínovi z Jelčan a Sedlčan. Tedy po člověku, který v roce 1582 osmdesátce pivovarnických domů v Sedlčanech zakázal vařit pivo a posléze si v místě vybudoval vlastní pivovar. To samé pak učinili i Lobkowiczové, pod jejichž panství Sedlčany patřily. Ti v roce 1746 přestavěli svůj pivovar ve Vysokém Chlumci a vaření piva v Sedlčanech zrušili. Do Sedlčan se tak vaření piva vrací po dlouhých 268 létech.
Nový sedlčanský minipivovar Krčín stojí v areálu Krůtí farmy Druhaz sídlící v Červeném Hrádku. Sládkem pivovaru je zkušený odborník Josef Kalkál, který začínal jako sládek v českobudějovickém pivovaru Samson. „Nabízíme zatím tři druhy piv – Světlé výčepní pivo, Světlý ležák 11 Radava a Světlý ležák 11 Mastník. Od poloviny července k nim přibudou také Klasický světlý ležák dvanáctka a také Tmavá klasická dvanáctka. Naše pivo je k dostání přímo v pivovaru, respektive v prodejně Krůtí farmy v Červeném Hrádku a v několika pražských restauracích. Do prodejen pivo dodávají sedlčanský velkoobchod EMU a také žižkovský velkobchod. Ochutnat jej můžete i v Hospodě U Honzy v Křepenicích a v kempu Radava na Orlíku,“ uvádí průběžně aktualizovaná nabídka pivovaru Krčín.
Pivovar dodává zákazníkům i velkoobchodníkům jak sudové pivo v objemech od patnácti do padesáti litrů, tak také stáčené do PET lahví 0,5, 1,0 a 1,5 litru. „Surovinami pro výrobu našeho piva jsou slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice z výzkumného ústavu pivovarského a sedlčanská voda. Piva jsou nepasterována a při výrobě se nepoužívají žádné náhražky ani jiná aditiva,“ doplňují provozovatelé pivovaru. Pivovar kromě svých piv nabízí také možnost prohlídky technologie výroby piva s výkladem a již brzkou ochutnávku v nově budovaném pivovarském hostinci a výčepu. Stejně tak jedinečnou možnost stát se na jeden den „sládkem“ sedlčanského pivovaru a aktivně se podílet na uvaření piva.