Do sedlčanské knihovny si loni našlo cestu přes 50 tisíc návštěvníků

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Městská knihovna v Sedlčanech se může od loňského chlubit titulem Kamarádka knihovna, který získala za provozování centra Lukáš. Stejně tak mohou být pracovnice knihovny pyšné na fakt, že jejich čtenáři více jak dvojnásobně překračují celorepublikový průměr. Zatímco ten je 15 procent z počtu obyvatel jednotlivých měst a obcí, sedlčanskou knihovnu navštěvuje 32 procent obyvatel Sedlčan.

„Počet čtenářů, kteří využívají služby naši knihovny se oproti roku 2008 zvýšil o osm procent na 2433 občanů. Je historicky nejvyšší podíl, kterého kdy knihovna dosáhla. Téměř o sto procent se zvýšil i počet dětských čtenářů, podobně jako čtenářů ve věku od 15 do 19 let. Těch si našlo loni cestu do knihovny 308,“ uvedla ředitelka knihovny Blanka Tauberová.

Knihovna loni zaznamenala 54 283 návštěv, tedy o 15 637 víc než v roce 2008. Kromě fyzických návštěv knihovny jsou v tom započítáni i uživatelé jejích on-line služeb. Knihovna loni uspořádala také 480 akcí pro veřejnost, to bylo meziročně o 129 besed, výstav, seminářů a kurzů více.

Podle Blanky Tauberové je mezi mladými návštěvníky dost těch, kteří v knihovně využívají internet. „Tráví u nás mnohdy celá odpoledne a většinou nemají ani průkaz čtenáře. Městská knihovna tak v mnoha směrech nahrazuje mladým lidem nízkoprahový klub,“ poznamenala.

Související články:
1. 12. 2009 Sedlčanské knihovnice řešily vskutku Nerudovský problém: kam s ním
5. 11. 2009 Nejvyšší ocenění soutěže Kamarádka knihovna míří letos do Sedlčan
13. 10. 2009 Zvláštní ocenění v soutěži knihoven roku 2009 putuje i do Sedlčan