Média: Kdo mírně popijí pivo, žije déle

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Nač kupovat drahé chemické léky, když stačí pít pivo! Asi tak by mohla vypadat reklama, která se teď v trochu širším rozsahu objevila na stránkách portálu topky.sk. Podle nejnovější studie je pivo údajně dokonce zdravější než červené víno. Samozřejmě ale záleží na vypitém množství, protože nic se nemá přehánět. Pokud chcete z léčivých účinků piva vytěžit maximum, ideální jsou jedna až dvě sklenice denně, jinak dosáhnete spíše opačného efektu. Americká studie o pití piva zjistila, že mírní konzumenti zlatého moku žijí déle.

A co všechno Čechy milovaný zlatý mok umí? Pivo obsahuje velké množství antioxidantů, přičemž kupříkladu jedna portugalská studie zjistila, že pokud se v pivě marinuje maso, ztratí tak až 70 procent karcinogenních látek. V pivu obsažené flavonoidy, zejména hopein, také likvidují volné radikály, které jsou významným faktorem vzniku nádorů. Pivo mimo jiné zvyšuje hladinu „hodného“ cholesterolu HDL a obsahuje flavonoidy a vitamíny skupiny B, které chrání před aterosklerózou a působí preventivně proti infarktu. U mírných pivařů výzkumy zjistily, že mají podstatně snížené riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, který je příčinou řady chorob včetně srdečního infarktu.

Pivo obsahuje velké množství křemíku a studie zjistila, že starší lidé, kteří pijí dvě sklenice piva denně (ne však víc), mají hustší kosti a méně trpí zlomeninami. Nejvíc křemíku je ve světlém pivu, jeho pití brání osteoporóze. Pivo blahodárně působí na činnost zažívacího traktu, zejména díky obsaženému oxidu uhličitému a hořkým látkám chmele, které napomáhají k prokrvení sliznic, stimulují tvorbu slin, žluči a trávicích šťáv. Působí preventivně proti vzniku žlučových kamenů. Pivo mimo jiné i zlepšuje pleť, neboť obsahuje vitamíny zejména skupiny B, kyseliny v něm obsažené podporují metabolismus a regeneraci kůže. Samozřejmě, což může potvrdit každý, kdo pivo pije, tak tento zlatavý mok má také příznivý vliv na naše ledviny.

Zdroj: Topky.sk