Kam vyrazit o prvním letošním víkendu?

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REDAKCE – Je to trochu zvláštní psát o první dvojici víkendových dnů roku 2014, když někteří z nás mají za sebou víkendových dnů mnohdy i čtrnáct. Ale budiž, nabídka víkendových akcí není moc velká, přesto může zaujmout. Určitě by to chtělo po prosezených dnech u repríz televizních pohádek a patrně i kupě snědeného jídla nějaký pohyb. Ten nabízí denně lyžařský areál Monínec, škoda, že pro nedostatek sněhu jen v horní polovině sjezdovky. Případně lze vyrazit v pátek i v neděli na led zimního stadionu a tam rozhýbat tukové buňky při veřejném bruslení. Možností je i tanec v sedlčanském kulturáku, kde v pátek začíná letošní plesová sezona ‚Plesem tanečních‘. O den později se tančí za doprovodu skupiny Klasik i na ‚Hasičském plese‘ v Edenu. Přitom není nutné zajíždět do Prahy, ale stačí navštívit kulturní dům s tímto názvem v Kvasejovicích.

Ze „sedavých akcí“ stojí za zmínku páteční i sobotní návštěva sedlčanského kina, které po oba večery uvádí český příběh budoucího mafiánského bosse s titulem ‚Příběh kmotra‘. Hokejovým fandům především doporučujeme návštěvu zimního stadionu v sobotu odpoledne, kdy se tu utkají dámské týmy sedlčanských Straček a pražské Kobry. Samozřejmě pokračuje také Hobby turnaj, který má v plánu od pátku do neděle sehrát celkem osm utkání základních skupin. Příznivci fotografování mohou v sobotu odpoledne zavítat do sedlčanské knihovny, kde se koná vernisáž výstavy fotografií místních Fotoflegmatiků, správně členů sedlčanského fotoklubu s tímto názvem. Součástí vernisáž je tradičně i doprovodný kulturní program. V neděli odpoledne lze zavítat i do městského muzea, kde stále probíhá výstava velmi pěkných regionálních betlémů.

Závěrem máme pro ty, které neláká ani jedna z výše uvedených akcí ještě jeden tip: vyrazte do lesa na houby. Asi to na první pohled vypadá na začátek ledna bláznivě, ale díky teplé zimě především v listnatých a smíšených lesích roste teď hojně chutné Jidášovo ucho. Jedná se o lehce křupavou jedlou houbu, která nechybí snad v žádném čínském jídle. Určitě si ji v lese všimnete, roste hlavně na pařízcích či mrtvých kmenech a větvích černého bezu. Čerstvé plodnice stačí po očištění tak dvacet minut povařit ve vodě, vychladlé rozkrájet na menší kousky a přidávat do masitých i zeleninových jídel, polévek, případně promíchat s nakrájeným čínským zelím, šunkou a rajčaty, přidat čerstvý zázvor, stroužek česneku, zalít nálevem z vody, oleje a sojové omáčky, osolit, opepřit a máte vynikající čínský salát.