Týden končí, 1. adventní víkend začíná

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REDAKCE – Za kliku bere poslední měsíc roku 2013 – prosinec. Měsíc na jehož počátku pokračuje horečné shánění dárků, vyhlížení vánočních stromků a také pečení vánočního cukroví. Mnohé hospodyňky tvrdí, že je to nutné pro to, aby se do Vánoc v chladu řádně rozleželo, případně hned snědlo a ony stihly do Štědrého dne ještě upéct další várku. Každopádně přichází první adventní víkend a s ním množství akcí, na které zveme. Když pomineme pozvánky na vánoční výstavy, prčický farmářský trh, slavnostní rozsvěcování vánočních stromů na mnoha návsích a náměstích, o kterých jsme vás v týdnu už dopředu a podrobněji informovali, tak stále ještě zbývá dost akcí, jenž by jste si neměli nechat ujít. Tradičně začneme regionálními biografy a jejich víkendovým programem. Sedlčanské kino promítá v pátek francouzskou romantiku ‚Život Adéle‘, v sobotu českou komedii ‚Martin a Venuše‘. Kino v Sedlci-Prčici se v pátek rozloučí na dlouhé čtyři měsíce s diváky českým hudebním filmem ‚Revival‘.

Sobota už tradičně bude patřit zápisům do Guinnessovy knihy rekordů, respektive do její české verze. O rekordním pojídání domácího bramborového salátu v prosenické hospodě jsme už psali, zastavme se tedy slovy a v sobotním podvečeru osobně u rekordu s názvem ‚Nejvíce lidí s andělem na jednom místě‘. Vlastní akce sedlčanské knihovny se koná celkově už posedmé, prvně však v odpoledních hodinách. Sčítat se prý budou jen lidé s trojrozměrným andělem, z čehož plyne, že pokud nějaký přiletí přímo z nebe, musí mít s sebou člověčí doprovod. To se prosím týká i žen, které mají doma anděla za manžela. Vezměte jej tedy za peruť a jdete laskavě na rynk s ním. Pokud byste jej pustily samotného, hrozí mu nebezpečí, že nebude v „andělské bráně“ zaregistrován, případně si rychle najde doprovod mladší, či rovnou zamíří na pivo ke Krčínovi. Součástí akce je též hudební a literární program i zažehnutí svíček na vánočním stromu.

  Nevíte kam o víkendu? Zkuste naši nabídku akcí, možná si z ní vyberete (16. týden)

Samozřejmě nezapomeneme o prvním adventním víkendu ani na sportovce, případně na jejich fanynky a fanoušky. Technického sněhu na monínecké sjezdovce je zatím pro lyžaře málo, zato led na zimním stadionu má od srpna stále výbornou kvalitu. Toho především využijí během pátečního a sobotního večera hokejisté nastupující k zápasům Hobby turnaje. Na zimáku se také o víkendu hrají tři mistrovská utkání krajských hokejových soutěží. V sobotu dopoledne tu nastoupí dorostenci Tatranu proti Sršňům z Kutné Hory, hned po nich se ve vyšší věkové kategorii utkají s juniorským týmem SK Sršni Kutná Hora také sedlčanští junioři. To v neděli je led v hale zimního stadionu pouze vyhrazen po obědě veřejnému bruslení a od páté hodiny odpolední  pak mužskému týmu Tatranu Sedlčany a jeho mistrovskému souboji s mužstvem HC Zlonice. Utkání s vedoucím týmem krajské soutěže bude pro domácí Tatran Sedlčany hodně důležité. Pokud jej prohrají, ztratí po devíti odehraných kolech už i teoretickou možnost postupu ze základní části do vyřazovacích bojů.