Na proplácení jízdného se nic nezmění

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Prázdniny končí a v pondělí 2. září začíná nový školní rok. To kromě jiného znamená také pro tisíce školáků a studentů nutnost dojíždět za školní výukou mimo svoje bydliště. Nejen školáky, ale hlavně jejich rodiče jistě bude zajímat, zda Středočeský kraj bude i nadále proplácet žákovské jízdné. Středočeský hejtman Josef Řihák proto přišel s koncem prázdnin s ubezpečením, že i ve školním roce 2013/2014 bude kraj žákovské jízdné proplácet. Podle něj se jedná o jeden z příslibů voličům, které vedení kraje dodrží. Jeho proplácení naopak kritizuje opoziční ODS, je to podle ní plýtvání krajskými penězi.

„Se zachováním projektu Stipendium Středočeského kraje na dojíždění do školy počítáme. O detailních podmínkách a pravidlech projektu bude v průběhu září rozhodovat Rada Středočeského kraje. O případných změnách budeme veřejnost informovat v dostatečném předstihu před podáním žádosti. Za první pololetí školního roku 2012/2013 bylo doručeno do projektu přes 10 tisíc žádostí, které se v současné době zpracovávají. Jejich výplata by měla být zahájena v průběhu měsíce září. V meziročním porovnání prvních pololetí došlo k nárůstu podaných žádostí téměř o čtvrtinu. Žádosti za druhé pololetí se budeme vypořádávat až po vypořádání prvního pololetí,“ uvedl hejtman Josef Řihák.

Projekt žákovského jízdného zdarma se týká žáků, učňů a studentů s trvalým bydlištěm na území kraje a navštěvující středočeské školy. Je jim poskytováno stipendium ve výši nejlevnějšího možného jízdného v přepravní relaci trvalé bydliště – škola a zpět, jež se ale netýká dojíždění do Prahy a zpět. Výhody cestovat za vzděláním do škol na území Středočeského kraje zdarma mohly středočeské děti využívat od školního roku 2009/2010. V prvním roce fungování systému se školáci prokazovaly speciálním průkazem, kterého bylo vydáno 42 tisíc kusů. V dalších létech přešel Středočeský kraj na zpětné proplácení jízd na základě potvrzení.

  Regionální den PID představil v Benešově nové vlakové soupravy i historické autobusy

Na rozdíl od minulých let tentokrát Středočeský kraj nebude rozdávat kufříky prvňáčkům. „Školní potřeby i kufříky dostávají v řadě případů noví školáci od obcí a měst. ‚Krajské kufříky‘ se tak stávaly nadbytečnými. Proto jsme se rozhodli akci ‚kufříky‘ letos zrušit. Ušetřené peníze jsme nasměrovali do povodní zasažených obcí na likvidaci nejhorších následků. Věřím, že tento krok občané uvítají více,“ dodal Josef Řihák. Statistické údaje o tom, kolik by mělo letos do prvních tříd nastoupit dětí, zatím Středočeský kraj nemá. Odhadnout počet prvňáků je podle něj složité, během prázdnin je hodně změn, proto se počty zjišťují až v průběhu září.