Blesk zrána zapálil stodolu v Chválově

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

NECHVALICE – Páteční noční bouřka, které se přehnala přes Sedlčansko, způsobila v katastru obce Nechvalice škodu za jeden milion korun. Příčinou tak velké škody byl blesk, jenž po půl páté ráno zapálil v osadě Chválov stodolu plnou sena. Požár byl na krajské operační středisko středočeských hasičů nahlášen několik minut po půl páté hodině ranní, operační středisko vyslalo na místo profesionální hasiče HZS ze stanice Sedlčany, požární plošinu ze stanice Příbram a jednotky dobrovolných hasičů z Nechvalic a Petrovic.

„V době příjezdu první jednotky požární ochrany na místo události, byla již celá stodola v plamenech. Z tohoto důvodu se hasiči v první řadě soustředili na ochranu okolí, především pak na ochranu vedle stojícího rodinného domu,“ uvedl vyšetřovatel hasičů Pavel Šušola. Likvidace požáru trvala hasičům více jako čtyři hodiny, neboť ti museli rozebrat propadlou střešní konstrukci, aby bylo možné provést dohašovací práce skrytých ohnisek požáru.

Při následném vyšetřování požáru se ukázalo, že příčinou vzniku požáru byl s největší pravděpodobností úder blesku do střešní konstrukce stodoly. O ničivých účincích tohoto přírodního jevu se přesvědčili na vlastní oči svědci, kteří se šli po úderu blesku podívat co se stalo. „Požár vzniklý úderem blesku během několika vteřin spolykal téměř celou půdu stodoly, která byla plná sena. Za několik málo okamžiků se pak požár rozšířil na celou stodolu a její vybavení. Škodu vzniklou požárem vyčíslil majitel na jeden milion korun,“ doplnil příbramský vyšetřovatel.

Ve stejný den, v pátek 3. srpna shořel také na Příbramsku stoh slámy poblíž Drásova. „Na místo byla vyslána jednotka HZS Středočeského kraje, stanice Příbram se dvěma cisternovými automobily. Dále byla na místo vyslána jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Drásov. Po průzkumu velitel zásahu rozhodl, že se nechá stoh kontrolovaně vyhořet, neboť v době příjezdu jednotek požární ochrany byl již stoh celý zasažen požárem. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena majitelem na 80 tisíc korun. Příčina vzniku požáru se v současné době intenzivně vyšetřuje v součinnosti s policií ČR,“ popsal událost, ke které došlo asi půl hodiny po půlnoci, vyšetřovatel Územního odboru HZS Příbram Pavel Šušola.