Celý areál sedlčanské mlékárny je stále nabízen v prodeji za 70 milionů korun

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Téměř 70 let trvající mlékárenská tradice výroby sýrů v Sedlčanech se stala minulostí. Výroba sýrů v Sedlčanech byla už v průběhu minulého roku postupně snižována a úplné ukončení provozu mlékárny francouzský majitel s názvem Savencia naplánoval na květen 2019. Zároveň se majitel mlékárny snaží od minulého roku prodat celý areál mlékárny včetně pozemků novému zájemci. Cena prodeje, podle informací starosty města Miroslava Hölzela, má být 70 milionů korun. Cena je stanovena za celý areál, s holými objekty bez mlékárenského vybavení a včetně dvou přilehlých bytových domů.

„Podle informací z posledního jednání s vedením společnosti Savencia projevilo zájem o koupi mlékárny několik subjektů. Žádný však neměl zájem o celý areál, ale jen o určité části. To však společnost Savencia doposud odmítala a nadále trvá na prodeji celého areálu včetně bytovek. Pokud se nenajde takový majitel, který by koupil celý areál, je společnost Savencia ochotna se o areál a bytové jednotky nadále starat a nabídnout zájemcům k pronájmu jen část objektů. Správcem areálu včetně bytovek by pak zůstal na přechodnou dobu současný majitel,“ uvedl na dotaz o stavu prodeje starosta města Hölzel.

Sedlčanská mlékárna zahájila provoz 11. ledna 1950 pod hlavičkou družstva Madeta, od roku 1953 pak vystupovala jako Mlékárna Sedlčany. V roce 1958 přešla pod Pražský mlékárenský průmysl, později (od roku 1963) vystupující jako Laktos. Rok 1992 znamenal osamostatnění a přeměnu na akciovou společnost Povltavské mlékárny. V roce 1996 odkoupila mlékárnu od akcionářů francouzská skupina Bongrain. Sýry Hermelín a Lučina se v Sedlčanech vyráběly dlouhá desetiletí. Sedlčanský Hermelín původně ručně, v první polovině 90. let byla v mlékárně na jeho výrobu instalována moderní automatická linka. Nový výrobek Lučina byl na trh uveden v roce 1981.