Francouzské Beaujolais Nouveau se tradičně otevírá a ochutnává od půlnoci

SEDLČANY – Něco málo přes týden uplynulo od ochutnávky tradičních Svatomartinských vín, a je tu košt další. Původně 15. listopadu, nyní vždy třetí listopadový čtvrtek totiž přichází na trh Beaujolais Nouveau. A protože z této tradice se stal světový fenomén, tak k první ochutnávce po celém světě dojde letos po půlnoci ze středy 20. na čtvrtek 21. listopadu.Toho už tradičně využívá známá sedlčanská Vinotéka Haník & Haníková a zve na degustaci mladých vín z Beaujolais.

Noční zájemci tak mohou v sedlčanské vinotéce v Husově ulici nejprve od 22 hodin ochutnat mladá španělská a italská vína a po půlnoci začít degustovat víno, jehož šarm hlavně spočívá v intenzivním aroma. Znalci tohoto francouzského mladého vína tvrdí, že z něj cítí maliny, borůvky a červený rybíz, či dokonce fialky, růže a konvalinky. Na rozdíl od Svatomartinského, které se v Česku vyrábí z několika odrůd i oblastí, Beaujolais se připravuje jen z odrůdy Gamay a jen v jedné oblasti.

Francouzští vinaři Beaujolais zpracovávají velmi podobným způsobem a v naprosté většině jako červené, až v posledních letech a jen v omezeném množství i jako růžové. Jedná se v podstatě o stejnou tradici, jako v případě Svatomartinského, jen o víc jak čtyři desetiletí starší. Tradice slavnostního otevírání Beaujolais vznikla v roce 1951, v době kdy začala klesat ve Francii spotřeba vína. Tedy jen z prosté potřeby včas udat mladé víno a získat tak finanční prostředky.