Sezona „mléka starců“ (burčáku) je tady. Už jste jej letos ochutnali?

REGION – Sezona burčáku už opravdu začala, někde se už prodává dokonce od druhé poloviny srpna. Koupit, především u silnic, se dá klidně i za 40 až 50 korun za litr, v tomto případě se však nejedná o pravý moravský burčák, ale o „částečně zkvašený hroznový mošt“ v lepším případě vyrobený z hroznů dovezených z Maďarska. Stejně tak může být u silnic hojně prodávaný „burčák“ ošizen i tím, že není vůbec vyroben z vínných hroznů, ale z ovoce a aby vydržel déle, je v něm např. chemická síra.

Vzpomínáte na českou fimovou komedii Bobule a „výrobu moravského burčáku“ v podání herce Miroslava Táborského? Pravdou je však to, že moravský burčák téměř žádné moravské vinařství už nevyrábí, když už ano, tak je o dost dražší, než ten „silniční“. Důvod je prostý: vinaři moravské hrozny schovávají na pozdější výrobu kvalitního vína. Shrnuto: burčák musí výlučně pocházet z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.

Prodávat se smí jen mezi 1. srpnem a 30. listopadem, obsah alkoholu je v něm zpravidla mezi čtyřmi až sedmi procenty. Prodejci jsou povinni zveřejňovat údaje, že se buď jedná o „částečně zkvašený hroznový mošt“ nebo „burčák“ a kdo je jeho výrobcem. Burčák skladovaný v teplém prostředí vydrží pouze několik hodin, zpomalení procesu „stárnutí“ burčáku lze docílit jeho podchlazením třeba v ledničce. Burčák bývá dost často romanticky nazýván mlékem starců.

Proč? Protože má díky přítomnosti kvasinek vysoký obsah vitamínu B. Prospívá tak naší nervové soustavě a díky slabému obsahu alkoholu má kladný efekt i na naše srdce a cévy. A kde se ten opravdu kvalitní bučák nechá v Sedlčanech koupit? Tento (5. září) a příští čtvrtek (12. září) ve známé Vinotéce Haník & Haníková v Husově ulici na Novém městě. Moravská kvalita burčáku je tady stoprocentně zaručena, burčák do sedlčanské vinotéky dodává rodinné vinařství Petr Bunža z Bzence.