Na Mastníku je vyhlášen stav ohrožení!

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO (Průběžně aktualizováno) – Po pátečním přechodném ustání srážek se zdálo, že potok Mastník na první povodňový stupeň nedosáhne. Hladina vody v Mastníku kulminovala na měřícím bodě ČHMÚ v Radíči na výšce 80 cm v pátek kolem třetí hodiny. Během noci a sobotního dopoledne hladina klesla na 60 cm, odpoledne začala však znovu stoupat. Zpátky na výšku 80 centimetrů se hladina vrátila už v sobotu po osmé hodině večerní. 1. povodňového stupně – bdělosti – dosáhl Mastník hodinu po půlnoci 2. června. To jeho hladina vystoupala na výšku 103 centimetrů.

2.6. – 05:10 – Za další dvě hodiny hladina dosáhla výšky 165 centimetrů, tedy stavu pohotovosti. Neuplynulo ani 50 minut a krizový povodňový štáb musel vyhlásit nejvyšší povodňový stupeň – stav ohrožení! Limnigraf v té době ukazoval výšku hladiny 182 centimetrů a potokem šlo každou vteřinou 31 kubických metrů vody. Noční bouřkové lijáky však nadále zvedaly hladinu toku, který normálně v červnu mívá výšku hladiny kolem dvaceti centimetrů a jehož průtok nepřesáhne jeden kubík za vteřinu. V pět hodin ráno se situace ještě více zdramatizovala, hladina Mastníku vystoupala na výšku dvou metrů a potokem se valila masa vody s vteřinovým průtokem 37,4 kubických metrů za vteřinu.

2.6. – 05:30 – Nejsilnější lijáky nad údolní nivou potoku Mastník zaznamenala meteorologická stanice Českého hydrometeorologického ústavu v Rudolci mezi nedělní půlnoci a dvěma hodinami ráno. Desetiminutový úhrn srážek činil v té době 4,5 milimetru, což je 27 litrů vody na metr čtvereční za hodinu. Městská policie při snaze dojet do osady Chalupy a pomoct místním obyvatelům utopila svůj jediný automobil poblíž Kovošrotu, také ten je pod vodou.

  Vodáci už pomalu mohou začít chystat lodě na tradiční Velikonoční splutí Mastníku

2.6. – 07:00 – Hladina vody v Mastníku nadále stoupá, Radíč hlásí 231 centimetrů. Hluboko pod vodou jsou tenisové kurty a zázemí Sokola Sedlčany, půl metru vody je také u vchodu do útrob zimního stadionu v Sedlčanech. Odříznuty od světa jsou obce Drážkov, Chramosty a osada Chalupy. Městský fotbalový stadion v Sedlčanech je zatím zaplaven z jedné třetiny, u jedné z branek plavou kachny. V obci Chlum hrozí protržení rybníčku, na místě zasahují místní hasiči. Sedlčanská přehrada nebyla na velkou vodu připravena, přes její přepady se valí stovky kubíků vody.

2.6. – 08:10 – Začala evakuace obyvatel osady Chalupy, na místě zasahuje vrtulník. Automatický limnigraf v Radíči hlásí  výšku hladiny 246 centimetrů a vteřinový průtok 58,2 kubických metrů vody. Po celém regionu už touto dobou zasahují všechny složky dobrovolných i profesionálních hasičů a jednotek IZS. V Kosově Hoře zatím Mastník žádné škody nenapáchal, kosohorští dobrovolní hasiči proto vypomáhají v Sedlčanech. Konkrétně na soutoku Mastníku a Sedleckého potoka, kde se chystá evakuace domů v blízkosti potoku. Sedlčanský fotbalový stadion je vodou zaplaven už celý, pod ním stojící dřevěný objekt hrozí zřícením.

2.6. – 9:00 – Letecká evakuace obyvatel osady Chalupy byla dokončena. Profesionální hasiči ze sedlčanské stanice nestačili ráno ani prostřídat směny, v terénu jsou tak jak sobotní směna B, tak také nedělní směna C. Podle posledních informací velitele sedlčanské stanice npor. Petra Hrona je pravděpodobně nejhorší situace v Chramostech, ale ani na dalším místech to nevypadá dobře. Stále totiž hustě prší a hladiny všech vodních toků se prudce zvedají. Voda se patrně začíná stále víc rozlévat do polí a luk v okolí potoku Mastníku. Limnigraf v Radíči  proto stále už víc jak půl hodiny udává výšku hladiny  246 centimetrů a průtok 58,2 m3/sek.

  Vodáci už pomalu mohou začít chystat lodě na tradiční Velikonoční splutí Mastníku

2.6. – 10:00 – Na Městském úřadě v Sedlčanech zasedá povodňová komise a krizový štáb. Údajně bez svého předsedy, starosty Jiřího Buriana, který je prý mimo kraj.  Situace se podle slov velitele sedlčanské stanice Hasičského záchranného sboru Ing. Petra Hrona jeví jako velmi vážná, sedlčanská přehrada je totiž na hranici svého maximálního zaplnění. Přístupová cesta k přehradě je zaplavena, Městská policie vyzývá prostřednictvím varovného systému občany, aby si urychleně přeparkovali svoje automobily ze záplavových oblastí. Voda v Mastníku začala opět stoupat, hladina vody je nyní v Radíči na stavu 250 centimetrů a průtok se zvýšil na rovných 60,2 kubíků za vteřinu. Momentálně bylo ukončeno čerpaní vody ze zaplavených objektů v Hrachově, kde hladina říčky Brzina vystoupala na 244 centimetrů a průtok kvůli zvýšení hladiny Vltavy se nedá změřit. Nepřehledná situace stále panuje v Chramostech.

2.6. 10:30 – Hladina potoku Mastník stále stoupá, do vyhlášení nejvyššího povodňového stupně – extrémního ohrožení (271 centimetrů) – zbývá  hladině vystoupat o pouhých 15 centimetrů. Průtok se momentálně blíží hranici 62 m3/sek. Podle informací HZS se sedlčanští hasiči do některých částí obce Svatý Jan dostali k ohroženým lidem jen za pomocí člunu. Městská policie na základě rozhodnutí krizového štábu zakazuje vjezd do ulic Luční, Potoční, Pod Potoky a Červený Hrádek. Podle údajů regionální meteorologické stanice ČHMÚ v Rudolci spadlo nad Sedlčanskem jenom za posledních 24 hodin přes 80 milimetrů srážek a pršet stále nepřestává. Podle meteorologů se dá očekávat, že situace se během nedělního odpoledne ještě zhorší.

2.6. – 11:00 – Generální ředitelství HZS ČR vydalo zprávu, ve které uvádí, že na celém území ČR bylo od půlnoci do dnešní sedmé hodiny ranní v souvislosti se srážkami a povodňovou situací řešeno asi 450 mimořádných událostí. „Na řešení těchto situací bylo nasazeno celkem 630 jednotek PO jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Momentálně hasiči řeší 640 událostí zejména v krajích Jihočeském, Středočeském a Královéhradeckém,“ uvedla mluvčí Nicole Zaoralová. Do záchranných prací byly zapojeny také policejní i armádní vrtulníky.

  Vodáci už pomalu mohou začít chystat lodě na tradiční Velikonoční splutí Mastníku

2.6. – 11:30 – Situace na Mastníku je kritická! Výška hladiny vystoupala v Radíči na 259 centimetrů, do vyhlášení stupně extrémního ohrožení zbývá 12 centimetrů. Průtok se pohybuje na neuvěřitelných 64,7 kubíků vody za vteřinu.

Pokračování na další stránce —->>