Modré pondělí: práce byla zapovězena

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Součástí předvelikonočního Pašijového týdne je dnešní tzv. Modré pondělí. Přichází vždy šest dní před před Božím hodem velikonočním. Letos připadá na 10. dubna a kostely se v tento den zdobí modrým, respektive fialovým suknem. Každopádně podle tradic bylo v tento den lidem zapovězeno vykonávat jakoukoliv práci. Školákům a studentům v tento den začínaly týdenní „vagace“, tedy jakási obdoba dnešních jarních prázdnin.

Přívlastek ‚modré‘ dostalo z německého blauer Montag, přičemž slovo blau/(sen) se nechá přeložit také jako opilý, tedy de facto neschopný práce. Význam těchto dvou původně německých slov se nakonec uchytil i v Čechách, kdekdo tu občas po nedělním tahu míval modré pondělí. Zajímavé je, že jako státní svátek se předvelikonoční Modré pondělí doposud drží na Kypru a v Řecku. Jedná se o země, kde je více než 90 procent obyvatel věřících.

Pašijový týden pokračuje hned zítra Šedivým úterým. Jak Modré pondělí, tak Šedivé úterý nebyly v lidových zvycích nijak bohaté a ani z náboženského hlediska nehrály tak velkou roli jako dny nadcházející. Šedivému úterý se také někde říkávalo Tlusté, to proto, že to byl den, kdy byla poslední možnost se dosyta najíst. Také církev nepovažuje úterní den za významný, v kostelích se mimo mše svaté žádné jiné obřady nekonají. Ve Skandinávských zemím se pojmenování Šedivé úterý používá v souvislosti s našim masopustním úterkem.