Knihovna chystá rekord, letos s rybou

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Městská knihovna se již pošesté připojuje k celostátní akci Den pro dětskou knihu, termín byl stanoven na sobotu 1. prosince. V dopoledních hodinách se všichni příznivci rekordů, dobrých dětských knih a ryb sejdou na sedlčanském náměstí TGM. V ten samý den mohou především rodiny s dětmi navštívit prostory sedlčanské knihovny, kde se odpoledne koná vyhlášení výsledků soutěže „Poetická SMS“, křest knihy Jiřího Tomise a několik divadelních představení.

„Městská knihovna Sedlčany se spolu se svými partnery chce pokusit v rámci této akce o rekord v kategorii Nejvíce lidí s rybou na jednom místě. Nad regulérností rekordu bude bdít prezident agentury Dobrý den Pelhřimov Miroslav Marek. Pokud se podaří rekord vytvořit, bude  následně zapsán do České knihy rekordů. Sčítání ryb začne krátce po jedenácté hodině, k rekordu přispějete každý, kdo v uvedený čas přijde na náměstí s rybou. Není rozhodující, z čeho bude ryba vyrobena a důležitá není ani její velikost, ale musí být trojrozměrná. Těšíme se na nejrůznější materiály a nápady soutěžících,“ řekla k akci vedoucí sedlčanské knihovny Blanka Tauberová.

Sčítání bude už tradičně předcházet doprovodný program, při kterém bude mimo jiné pokřtěna kniha Miloše Kratochvíla a Markéty Vydrové Rybáři a hastrmani. Kmotrem knihy se stane snad nejznámější český rybář Jakub Vágner, který má na Sedlčansku svůj soukromý revír. „Celým dopolednem bude slovem provázet Jaroslav Repetný a hrát bude skupina Repete. V rámci programu bude také oficiálně zahájen sedlčanský advent. Vánoční stromeček již tradičně  rozsvítí místostarosta města Miroslav Hölzel,“ dodala Blanka Tauberová.

Zatím nejvíc lidí se při utvoření rekordu sešlo na sedlčanském náměstí v roce 2007. Zástupci agentury Dobrý den z Pelhřimova tu napočítali v tento rok 620 lidí s Ladovou knížkou o kocouru Mikešovi. V roce 2009 padl rekord  se zapáleným vánočním františkem (432 lidí), o rok později prošlo sčítací branou 475 lidí s betlémem a loni 477 lidí s jakoukoliv vánoční ozdobou. Pokus o rekord uspořádala knihovna také v roce 2008, to se na sedlčanském zimním stadionu sešlo čtyřiapadesát Mikulášů na bruslích.