Kateřina napoví, jaké asi budou Vánoce

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Kalendář ukazuje 25. listopad, svátek slaví Kateřina. K ní se váže mnoho znamných pranostik, které naši předci vypozorovali a podle nichž odhadovali další vývoj počasí. „Svatá Kateřina prádlo máchá a svatá Barbora (4.12.) je škrobí“, nebo „Je-li Kačenka ucouraná, je Baruška naškrobená.“ Také se tradovalo, že – „Když Kateřina po ledě už chodívá, Eva potom blátem oplývá“, a – „Chodí-li Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě.“ Zajímavá bývala i pranostika jenž praví: „Jaká svatá Kateřina, taková je celá zima.“ Jak loni, tak i předloni tato pranostika vyšla bezezbytku.

Letošní svátek Kateřiny začal ráno lehce pod nulou, odpolední teploty budou nad nulou. Co si podle pranostik vybrat, jak tedy vlastně bude za čtyři týdny na Vánoce? Na Kateřinu nespoléhejme, příroda je nevyzpytatelná, odhady meteorologů ještě víc. Přesto se patrně sen o bílých Vánocích znovu nenaplní. Proč znovu? Protože za posledních víc jak třicet let byly Vánoce bílé devětkrát. V létech 1981, 1986, 1994, 1996, 1999, 2000, 2001, 2003 a naposledy v roce 2010.

Všeobecně svátek svaté Kateřiny býval kdysi hojně slaven, neb čeledíni a děvečky dostávali právě v tento den výplatu. Navíc to byl poslední den před nástupem Adventu, kdy si mohli lidé ještě naplno užít veselí. Po svátku Kateřiny začínal čtyřtýdenní půst, zákaz zábav, zpěvu a tance. V Kateřinský večer platilo ženské právo, k tanci mohly vyzývat jen ženy muže. Kateřinské zábavy prakticky z našeho kraje vymizely, hlavně proto, že nikdo není ochotný je organizovat.