Pepa obdržel certifikát ‚Český výrobek‘

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Po neradostných mediálních informacích ohledně výroby některých šarží známého plísňového sýru Hermelín v sousedním Polsku, přišla konečně pro české spotřebitele dobrá zpráva: Domovem Sedlčanského Pepy jsou pouze Sedlčany! Vyplývá to nejen z vyjádření společnosti Povltavské mlékárny a.s. Sedlčany, ale také z nedávného udělení certifikátu a značky Český výrobek. Udělením označení Český výrobek Potravinářská komora České republiky potvrzuje, že všechny sýry značky Sedlčanský jsou výhradně českého původu.

„V minulosti se k tomuto tématu v různých médiích objevila řada informací. Některé z nich byly napsány seriózně a odpovídaly skutečnosti, jiné ale byly kompletně vymyšlené. V Polsku jsme vyráběli Hermelín Figura, výroba probíhala v naší sesterské filiálce a kvalita výroby zde byla pod kontrolou našich sedlčanských kvalitářů. Výroba probíhala v polské pobočce z technologických důvodů, pracovali jsme ale na tom, abychom mohli i tento typ Hermelínu vyrábět u nás v Sedlčanech. V první polovině letošního roku jsme vývoj dokončili a od léta 2012 dodáváme na trh pouze Hermelín Figura ze Sedlčan. Značka Český výrobek nám byla udělena 21. června letošního roku, oficiálně pak předána na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích koncem srpna,“ uvedl ve zprávě manažer Povltavských mlékáren Kamil Arnošt.

Také základní surovinu pro výrobu sýrů – kvalitní mléko dodávají Povltavským mlékárnám zemědělci z okolních regionů. V nabídce značky Sedlčanský zaujmou dnes kromě tradičního Hermelínu také různé sýrové speciality: sýry s modrou ušlechtilou plísní (Sedlčanský Modřenín či Vltavín), zrající omývané sýry s výraznou chutí a vůní (Sedlčanský Pepin či Romadůžek) nebo sýry pro vaření, pečení a grilování (Sedlčanský Troubelín a Hermelíny na gril). Výroba Hermelínů v Sedlčanech začala v 50. letech minulého století a nikdy zde nebyla přerušena. „Zaměstnáváme na 400 lidí ze Sedlčan a regionu, odebíráme od místních zemědělců každý den hektolitry mléka, podporujeme místní spolky a troufnu si říct, že právě díky našim zrajícím sýrům lidé po celé republice vůbec vědí o Sedlčanech jako takových,“ doplnil informace Kamil Arnošt.