Bigbíťáci opět nezklamali své fanoušky

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Hala sedlčanského zimního stadionu patřila v sobotu 18. srpna už podruhé tradičnímu setkání legendárních bigbítových kapel minulého století – tedy přesně akci s názvem Setkání po létech. Dostaveníčko se svými věrnými fanoušky si tu celkově už podesáté dali bigbíťáci tří dávných sedlčanských skupin: Houbeles, Atlantik a Mix. A jako pokaždé, tak i letos to bylo setkání přátel jak má být, v útrobách zimáku vzpomínalo na hudbu 60. a 70. let hodně dlouho přes půlnoc víc jak 800 příznivců těchto kapel.

Letošní setkání mělo kromě toho desátého i další jubilea. Nejen, že věk všech tří kapel se pohybuje kolem čtyřicítky, ale především se letos jednalo o dobu pětadvaceti let od uskutečnění prvního setkání. To historicky první Setkání po létech se datuje do 5. srpna roku 1987 s místem konání v Kosově Hoře. „Už je to fakt naposled,“ tvrdila v zákulisí část muzikantů, ale hned vzápětí dodávali: „Nikdy neříkej nikdy…“ Vlastní, téměř sedmihodinové vystoupení bigbítových kapel se skládalo ze šesti bloků, při nichž se každá kapela se svým repertoárem představila svým fanouškům hned dvakrát.

Všechny kapely letos nastoupily v jednotných tričkách, symbolizujících jejich letošní jubilea. Jedenkrát Kosova Hora, dvakrát Krásná Hora, jedenkrát Voračice a šestkrát Sedlčany, si na nich každý mohl přečíst místa jednotlivých setkání. Někdy mezi nimi dva, někdy také i tři roky pauzy. Jedno však měla všechna ta setkání společné, byl to pravidelně měsíc srpen. A samozřejmě také množství pohody, radosti, útěku od běžných starostí a vzpomínek na léta minulá i téměř historická. Pomyslnou třešničkou na „dortu setkání“ byl famózní nástup skupiny Atlantik, doprovázené příjezdem frontmana této skupiny Honzy Voděry na silném motocyklu téměř až na pódium.

Zajímavá také byla předpůlnoční dražba originálního trička podepsaného všemi účinkujícími muzikanty. Ze základních tří set korun se jeho cena postupně vyšplhala až na víc jak desetinásobek. Pak už se rozběhl druhý blok vystoupení jednotlivých kapel. Poslední návštěvníci Setkání po létech odcházeli ze zimního stadionu po třetí hodně ranní, muzikanti skoro až se svítáním. A zaměstnanci zimního stadionu? Ti s koncem této akce se už začali chystat na novou hokejovou sezónu, vždyť mrazící kompresory se rozeběhnou už v pondělí.