Městské slavnosti Rosa, co přinesou?

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Čtvrtý červnový víkend bude ve městě již tradičně patřit městským slavnostem Rosa. Do původních středověkých oslav má současná podoba hodně daleko, přesto stojí zato se projít letošním „novověkem“. Radní opět zvolili osvědčenou variantu, která pravidelně sestává z vystoupení žáků a učitelů místní umělecké školy, k tomu jeden či dva pražští umělci a rock-popový nářez několika kapel. Všechno vypukne úderem páteční šestnácté hodiny, kdy se ujme slova sedlčanský starosta a zahájí městské slavnosti Rosa. Pak až přes půlnoc bude pódium většinou patřit domácím – tedy regionálním – hudebním skupinám i jednotlivcům. Nejprve se představí žáci, učitelé i celý taneční orchestr Základní umělecké školy. S ním si zazpívá také stálice české populární hudby Petra Janů.

Po osmé hodině večerní přijde na řadu tříhodinový blok rockových kapel. Divákům se představí nejprve se svým starým i novým repertoárem domácí skupina Sára. Tu vystřídá čtveřice muzikantů známé české rockové kapely Noid v čele s Václavem Bártou. Zklidnění, a to především pro duši, přinese tradiční ohňostroj, který se na ztemnělém sedlčanském nebi rozzáří hodinu před půlnocí.Věrní diváci a fandové bigbítu si jistě nenechají ujít vystoupení další, neméně legendární skupiny. Po skončení ohňostroje, až do jedné hodině po půlnoci se mnozí posluchači mohou při hudbě sedlčanských průkopníku bigbítu, skupiny reMIX, vrátit o dobrá tři desetiletí zpět a zavzpomínat na doby mládí a vesnických tancovaček.

Sobotní dopoledne bude již tradičně náměstí TGM patřit 16. ročníku závodům v benchpressu o Siláka Sedlčan. Poté se krátce po poledni představí divákům kolona historických vozidel, které vzápětí vystřídá další místní, tentokrát funky-rocková kapela Zvěrokruh. Na ni naváže asi půlhodinová ukázka výcviků psů sedlčanských kynologů. Od půl třetí pak začíná hlavní program, ve kterém diváci uslyší nejprve osmnáctiletého Jana Bendiga, finalistu televizní soutěže Československé SuperStar z roku 2009. Toho následně vystřídá se svým sólovým zpěvem dvanáctiletá Gábina Jiráčková z Nalžovic, která si v roce 2011 na výstavě Natura Vivva v Lysé nad Labem vyzpívala v dětské pěvecké soutěži Zeleného slavíka.

Kolem půl páté hodiny odpolední začne na sedlčanském rynku karaoke Slávy Blocha. A jak známo Sláva Bloch, který zároveň moderuje celý hlavní program, to umí „pěkně roztočit“. Na pomoc si tentokrát přizval i další hosty. Nejprve komické duo Karel a Karel z další televizní soutěže Československo má talent 2011, poté dětský taneční klub Slimka ze Sedlčan. Úderem devatenácté hodiny skončí nejen program slavností Rosa 2012, ale motoristům také nezbytné objížďky náměstí.

Tož přátelé novodobého husitství, klasického popu i divokého rocku,
nostalgického bigbítu, mužných svalů, dobrého jídla a lahodného moku,
hrr na sedlčanskou Rosu 2012!