Přichází jaro, tentokrát to astronomické

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Po příchodu meteorologického jara 1. března, přichází dnes krátce před polednem také jaro astronomické. To začíná letos v pondělí 20. března v 11:29 středoevropského času, kdy Slunce v tento čas stane přesně nad rovníkem. Zároveň z astrologického pohledu vstoupí do znamení Berana. Nastává jarní rovnodennost, tedy den a noc jsou stejně dlouhé. Aby těch březnových přechodů nebylo málo, tak koncem týdne (v neděli 26. března) nastane i letní čas.

Rovnodennost byla a pro mnohé nadále zůstává důležitým okamžikem roku. Svátek jarní rovnodennosti má název Ostara, což byla pohanská germánská bohyně nových začátků, naděje, obnovy a plodnosti. Myšlena plodnost Země v souvislosti s nadějí na hojnou úrodu, plodnosti všeho živého na Zemi a mládí čerstvě narozeného jara. Tento svátek a většinu jeho zvyků (vajíčka apod.) později převzalo křesťanství a spojilo je ze znovuzrozením Krista, tedy Velikonocemi.

Počasí o prvním jarním týdnu bude hodně rozkolísané. „V pondělí, za teplou frontou, bude na naše území proudit od západu až jihozápadu teplý vzduch. V úterý a ve středu bude počasí u nás ovlivňovat zvlněná studená fronta od severozápadu. Ve čtvrtek po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou přechodně pronikne nad naše území teplý vzduch od jihu. V pátek bude do střední Evropy zasahovat mělká brázda nízkého tlaku vzduchu od západu, která se bude vyplňovat. V dalších dnech se postupně do střední Evropy rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu,“ zní aktuální a stručná předpověď meteorologů.