O rekordy se podělí ozdoby a klobásy

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Dnem rekordů by se každoročně nechala nazvat poslední listopadová sobota na Sedlčansku. Jinak tomu nebude ani letošní sobotu 26. listopadu dopoledne na náměstí v Sedlčanech a večer v Prosenické Lhotě. Na obou místech zástupci agentury Dobrý den z Pelhřimova zapíší do české Guinessovy knihy rekordů výsledky neobvyklých výkonů. V prvním případě v počtu lidí na jednom místě s vánoční ozdobou, ve druhém případě množství snědených klobás.

Už popáté se sejdou příznivci rekordů v sobotu 26. listopadu dopoledne na sedlčanském náměstí TGM. Městská knihovna, týdeník Sedlčanský kraj a klub Velká Kobra tu plánují vytvořit rekord v kategorii „Nejvíce lidí s vánoční ozdobou na jednom místě“. Sčítání ozdob začne asi patnáct minut po jedenácté hodině. „K rekordu přispějete každý, kdo v uvedený čas a místo přijde s vánoční ozdobou. Není rozhodující z čeho bude ozdoba vyrobena a důležitá není ani její velikost. Těšíme se na nejrůznější materiály a historické ozdoby. Na náměstí bude vyhlášena a odměněna i nejstarší vánoční ozdoba,“ uvedla vedoucí sedlčanské městské knihovny Blanka Tauberová.

Při této příležitosti bude také oficiálně zahájen sedlčanský advent. Celé dopoledne zpříjemní mluveným slovem Jaroslav Repetný, hudebně skupina Repete. V programu vystoupí i děti ze ZŠ Vysoký Chlumec, které budou ve prospěch své školy prodávat vlastnoručně vyrobené vánoční ozdobičky. Po sčítání bude na náměstí za aktivní účasti herečky Zdeňka Žádníková–Volencové vytvořen i živý betlém. „Bylo by hezké, kdyby jej účastníci rekordu podpořili a zúčastnili se jeho vytvoření v rolích ‚darovníčků‘. ‚Darovníčci‘ v kostýmech budou mít v bráně při sčítání přednost,“ dodala Blanka Tauberová.

V sobotu 26. listopadu se zapíše do knihy rekordů také ten, kdo do sebe dokáže během hodiny nasoukat nejvíc klobás. Soutěž už podvanácté pořádají dobrovolní hasiči z Prosenické Lhoty v sále místního hostince. Novinkou letošního ročníku je vypsání kategorie pro ženy. Rekordní množství snědených vepřových klobás, stejně jako vítězná jména, budou zapsána do České knihy rekordů. Prezentace soutěžících začíná v půl sedmé večer, ostrý start je naplánován o hodinu později.