Zahájení adventu připravuje řada míst

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Adventní doba naštěstí není pro všechny jen časem horečných nákupů. V řadě obcí našeho regionu se proto v těchto dnech obyvatelé připravují na uvítání, či připomenutí, nebo dokonce slavnostní zahájení čtyřtýdenní předvánoční doby – adventu. Advent, tedy doba zklidnění a pro křesťany i čekání na narození spasitele, začíná vždy na první adventní neděli, ta letos připadá na 29. listopadu. Začátek adventu nijak ladovský s mrazy a sněhem ani tentokrát nebude, podle meteorologů má přinést zataženou oblohu, nepříjemný vítr a teploty něco málo stupňů nad nulou.

Někde, jako například v Kňovicích či ve Vysokém Chlumci, proběhnou nebo už probíhají tradiční vánoční výstavy, jinde se na příchod adventu teprve chystají. Na zahájení adventu tradičně spojeného s rekordem se chystají v Sedlčanech, kde pelhřimovská agentura Dobrý den bude sčítat lidi s vánoční pohlednicí. Asi nezajímavější a pro mnohé lákavou typicky předvánoční akcí bude sobotní farmářský trh v Prčici. Také letos se tu můžete setkat s prodejem zboží všeho druhu, od poživatin až po výrobky vhodné jako vánoční dárky a dekorace. K zahájení adventu tradičně v regionu patří slavnostní rozsvěcování vánočních stromů na návsích a náměstích obcí či měst.

Ten na prčickém Vítkově náměstí se rozzáří s ukončením sobotního trhu. O den dříve, v pátek 27. listopadu zažehnou vánoční strom v druhé části dvojměstí, v Sedlci. Rozsvícení obou sedlecko-prčických stromů doprovodí kulturní program, rozdávání dárků a samozřejmě také občerstvení. Vánoční strom na sedlčanském rynku se rozsvítí v sobotu večer, konkrétně po ukončení rekordní „pohlednicové“ akce sedlčanské knihovny. Přibližně ve stejnou dobu se rozsvítí stromy také v Krásné Hoře a Jesenici. Dalším známým místem, kde dojde ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu, bude o první adventní neděli Kosova Hora. Kosohorské zahájení adventu bude už tradičně doplněno koledami žáků základní školy. Ani tady nebude chybět prodej zboží s vánoční tématikou a chutné občerstvení. V ten samý čas proběhne rozsvícení vánočního stromu také v Prosenické Lhotě.