Hvězdárna se připojí k akci Noc vědců

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Stejně jako v předešlých létech, tak i letos se sedlčanská hvězdárna připojuje k celoevropskému projektu Noc vědců. Po celé České republice se koná v pátek 25. září, kdy budou pro veřejnost otevřeny univerzity, planetária, science centra a další instituce spojené s vědou. Noc vědců se v České republice uskutečňuje pravidelně již od roku 2005 a v rámci tohoto projektu se setkává široká veřejnost s vědeckými odborníky. Sedlčanská hvězdárna Josefa Sadila bude v tento den otevřena už od 17 hodin a pro návštěvníky připravila až do půlnoci zajímavý program.

„Návštěvníci hvězdárny mají už navečer možnost sledovat velkým refraktorem západ Slunce a pak Měsíc, který bude tři dny před úplňkem. Potom planety Saturn, Uran a Neptun. Na slabé mlhoviny a galaxie použijeme CCD kameru v ohnisku zrcadlového dalekohledu, pokud nebudou viditelné přímo z důvodu rozptýleného světla Měsíce. Nebude chybět ani praktická ukázka využití profesionálních CCD kamer při fotometrii hvězd s obíhajícími exoplanetami. Stejně tak sledování proměnných hvězd a a problematika objevování nových proměnných hvězd, či předvedení výsledků práce astronomů amatérů na sedlčanské hvězdárně,“ přibližují program páteční Noci vědců sedlčanští amatérští astronomové a pořadatelé akce.

V průběhu večera proběhne diskuze s návštěvníky na nejrůznější témata např. kosmologie a fyzika elementárních částic, komety a planetky, dalekohledy a satelity zaměřené na astronomické objekty, radioastronomie a další oblasti ve výzkumu vesmíru. „Témata budou volena podle zájmu účastníků ENV2015. V případě nerušeného pozorování oblačností bude hvězdárna otevřena i po půlnoci až do druhé hodiny ranní.  Vstupné se samozřejmě na Noc vědců neplatí,“ dodávají pořadatelé akce.