Hegerovy fotoobrazy přinášejí změnu

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Vernisáží byla v Městské knihovně v sobotu zahájena výstava fotografických obrazů Davida Hegera z blízkých Dublovic. Na rozdíl od většiny podobných výstav fotografií, kdy v mnoha případech stačí autorovi zmáčknout spoušť digitálního přístroje a všechno ostatní za něj udělají komerční laboratoře, se fotografie Davida Hegera tomuto současnému trendu ve všech směrech vymykají.

Namísto víceméně stejných a dost často nudných barevných fotografií krajinek, hrajících si rádoby na umění,  si mohou příznivci výtvarné fotografie až do 5. ledna prohlížet černobílé fotografické obrazy vytvořené ručně chemickou cestou na malířské plátno. Tedy fotografie, které  nepostrádají nápad, hlubší myšlenku, solidní  kompozici, ale především se vyznačují rukodělnou prací, jenž vyžaduje teoretické i praktické znalosti fotografického řemesla dřívějších mistrů fotografů.

„Každý fotografický obraz vytvořený touto technikou je originál a představuje mnoho hodin práce a trpělivosti ve fotokomoře. Ani tak však není konečný výsledek vždy jistý, vše závisí na mnoha faktorech, hodně také záleží na velikosti výsledného obrazu,“ řekl při vernisáži David Heger. Jak skromně poznamenal: „Jsem teprve na začátku, fotografii jsem se začal věnovat intenzivněji až v posledních letech.“

Jednačtyřicetiletý David Heger je nejen fotograf, ale také, jak sám o sobě říká, příležitostný kameraman. Po absolvování Vysoké školy zemědělské prošel několika filmovými studii loutkového filmu, kde se podílel na výrobě filmů jako druhý kameraman a výrobce dekorací. Návštěvníci vernisáže mohli jeho autorskou filmovou tvorbu posoudit při promítání filmu Stařec a moře po Česku.